Secuko Tarlou primila Nobela za mir i pozvala na zabranu nuklearnog oružja

Vodeća aktivistkinja Međunarodne kampanje za ukidanje nuklearnog oružja (ICAN) Secuko Tarlou primila je Nobelovu nagradu za mir na ceremoniji u Oslu i u ime dobitnika pozvala na zabranu nuklearnog oružja.
Ova Japanka je preživela američki nuklearni napad na Hirošimu 6. avgusta 1945. godine. Ona je u međuvremenu otišla u Kanadu i dobila državljanstvo te zemlje.
 
Secuko Tarlou je uporedila cilj Međunarodne kampanje za ukidanje nuklearnog oružja sa svojom borbom da preživi napad na Hirošimu. Prisećajući se događaja u Hirošimi 1945, kada je imala 13 godina, kazala je da je nakon eksplozije ostala pod ruševinama škole, ali da je ugledala svetlost i polako uspela da se bezbedno izvuče.
 
"Sada je naša svetlost sporazum o zabrani nuklearnog oružja", rekla je Tarlou.
 
Taj sporazum potpisalo je 56 zemalja, od kojih nijedna nije nuklearna sila, ali su ga ratifikovale samo tri. Da bi stupio na snagu potrebno je da ga ratifikuje 50 država.
 
Direktorka ICAN-a Beatris Fin, koja je uz Secuko Tarlou primila Nobelovu nagradu za mir, ocenila je da, iako je sporazum daleko od ratifikacije "ipak sada imamo nedvosmislenu normu protiv nuklearnog oružja".
 
"Ovo je put napred. Postoji samo jedan način da se spreči upotreba nuklearnog oružja - zabrana i njegovo uklanjanje", kazala je Fin.
 
Dobitnici Nobelovih nagrada proglašeni su u oktobru, a nagrade se svake godine uručuju 10. decembra na dan smrti Alfreda Nobela.
  • gvozden

    10.12.2017 19:10
    lepo
    Sve je to lepo, ali nema od toga nista

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet