Masovno povlačenje zaražene hrane za bebe u Francuskoj

Slučaj kontaminiranog mleka za decu francuske kompanije "Laktalis" dobija zamah, piše francuski "Mond".
Masovno povlačenje zaražene hrane za bebe u Francuskoj
Foto: Pixabay
List navodi da je iz predostrožnosti povučeno 600 serija mlečnog proizvoda na globalnom nivou zbog masovnog trovanja dece salmonelom, a procenjuje se da je u pitanju 7.000 tona hrane.
 
Francuska vlada je u nedelju, 10. decembra, najavila masovno povlačenje i obustavu reklamiranja i izvoza prehrambenih proizvoda za malu decu proizvedenih posle 15. februara od strane grupe Laktalis u fabrici u Kraonu na severu Francuske.
 
Kako se navodi, sporni proizvodi bili su u prodaji kao brendovi "piko" "milimel", "lemiel", "pepti junior", ali i pod privatnom etiketom Karfura.
 
Laktalis je u petak, 9. decembra, zaustavio proizvodnju formule za bebe.
 
Posle Francuske i druge zemlje su počele povlačenje Laktalisovog mleka, a upozorenje su izdale i vladine nadležne zdravstvene službe i inspekcije.
 
Proizvođač je objavio da je identifikovao "verovatni uzrok" kontaminacije, ali on još uvek nije saopšten.
 
Francuska inspekcija je već 2. decembra izdala upozorenje nakon otkrivanja 20 slučajeva salmonele kod beba mlađih od šest meseci koje su konzumirale proizvode Laktalisa, a francusko resorno ministarstvo je naredilo uklanjanje 12 serija proizvedenih od sredine jula do kraja novembra, na koje se sumnja da su bile kontaminitane slamonelom.Međutim, u narednoj nedelji otkriveno je pet novih slučajeva, od kojih je jedan bio povezan sa potrošnjom pirinčanog mleka.
 
Roditelji su pozvani da nađu zamenu, ili da to mleko kuvaju duže.
 
Slična upozorenja izdale su i druge zemlje, kao što je slučaj u Holandiji.
 
Laktalisovi proizvodi su takođe povučeni u Ujedinjenom Kraljevstvu, Grčkoj, Maroku, Sudanu, Peruu i Kolumbiji. Pojavila se zabrinutost i u Aziji, Bangladešu, Pakistanu i Kini.
 
Mond navodi da ovo nije prvi put da je fabrika u Kraonu pod sumnjom. Još 2005. godine, država je odlučila da povuče mleko za odojčad iz brenda "piko" i drugih mleka proizvedenih na ovoj lokaciji. Te godine salmonelom su bile zaražene 123 bebe. Ta fabrika je tada bila u vlasništvu grupacije Celia, a godinu dana kasnije je preuzeo Laktalis.
 
Inače, u Srbiji nema kontaminiranog mleka, o čemu opširnije možete čitati OVDE.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet