Tri Palestinca poginula u demonstracijama protiv Trampove odluke

Tri Palestica su poginula, a desetine su ranjene tokom nasilnih demonstracija širom Zapadne obale i duž granice s pojasom Gaze protiv odluke predsednika SAD Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela.
Ranjen je i jedan izraelski granični policajac koga je nožem napao Palestinac kraj Ramale na okupiranoj Zapadnoj obali. 
 
Palestinci na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze su danas kraj granične ograde palili automobilske gume i bacali kamenice na izraelske vojnike koji su ih rasterivali suzavcem i bojevom municijom. 
 
Portparol palestinskog Ministarstva zdravlja u Gazi Ašraf al Kidra potvrdio je pogibiju dva Palestinca od pogodaka mecima u glavu. Jedan je bio invalid, bez obe noge. On je nekoliko puta učestvovao u neredima duž granice i njegove fotografije s palestinskom zastavom su objavljene na društenim mrežama.
 
Više od 80 Palestinaca je ranjeno duž granice Gaze s Izraelom od kojih pet teško, rekao je portparol. Od početka demonstracija protiv Trampove odluke objavljene u sredu uveče poginulo je ukupno šest Palestinaca u Gazi. Izraelska vojska je saopštila da je danas na hiljade "palestinskih izgrednika palilo automobilske gume, bacalo kamenice i zapaljive bombe na Zapadnoj obali" i da je jedan ubijen.
 
U istočnom Jerusalimu Palestinci su pod svojim mahali zastavama uzvikivali "Jerusalim je arapski!", a neki bacali boce na policiju. Sukobi su bili žešći na Zapadnojm obali gde je 13 demonstranata ranjeno bojevom municijom, a 61 gumenim mecima, dok su desetine zatražile lekarsku pomoć zbog udisanja suzavca. Palestinci se sukobljavaju s izraelskim snagama bezbednosti od 6. decembra, kada je Tramp priznao Jerusalim kao samo izraelski. 
 
Palestinski lider Mahmud Abas smatra da SAD zbog te odluke više ne mogu posredovati u bliskoistočnom mirovnom procesu koji je u zastoju još od 2014. godine. Islamski ekstremistički Hamas koji vlada pojasom Gaze pozvao je na novi oružani ustanak protiv Izraela zbog takve odluke.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet