Sprečen napad u Sankt Peterburgu, Putin se zahvalio Trampu i CIA

Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je danas predsednika SAD Donalda Trampa da bi mu zahvalio zbog dojave američke Centralne obaveštajne agencije (CIA), zahvaljujući kojoj je sprečena serija bombaških napada u Sankt Peterburgu, saopštio je Kremlj.
Putin je u telefonskom razgovoru rekao Trampu da su informacije koje je CIA dostavila ruskoj obaveštanoj službi FSB bile dovoljne da se udje u trag i uhapsi grupa osumnjičena za planiranje napada na kazanski Saborni hram i na druga prometna mesta u Sankt Peterburgu, navodi se u saopštenju Kremlja.
 
Kremlj je naveo da je Putin zamolio Trampa da prenese zahvalnost CIA i rekao mu da će ruske bezbednosne agencije proslediti svaku informaciju koju dobiju o potencijalnim terorističkim pretnjama po SAD, kao što su činile i do sada.
 
To je drugi razgovor Trampa i Putina u četiri dana pošto su u četvrtak razgovarali telefonom o nekoliko tema, a najviše o Severnoj Koreji. Predsednik SAD je u tom razgovoru zahvalio ruskom kolegi na tome što je par sati ranije na redovnoj konferenciji za novinare "priznao veliki ekonomski uspeh Amerike".
 
Ruski FSB je u petak saopštio da je uhapsio sedam osoba, osumnjičenih da su kao pripadnici terorističke organizacije Islamska država planirali da ovog vikenda izvedu napade u drugom po veličini ruskom gradu.
 
FSB je naveo da su osumnjičeni planirali samoubilački bombaški napad u crkvi i seriju eksplozija u najprometnijim delovima Sankt Peterburga, i da su pretresom stana koji su osumnjičeni koristili pronadjeni eksploziv, automatsko oružje i ekstremistička literatura.
 
Ruski mediji javili su da je katedrala Kazan trebalo da bude glavna meta napada.
 
FSB je prošle nedelje saopštio da je uhapsio nekoliko osoba osumnjičenih da su kao pripadnici Islamske države planirali niz samoubilačkih bombaških napada u Moskvi oko Nove godine.
 
U aprilu je u bombaškom napadu u sanktpeterburškom metrou poginulo 16 osoba, a ranjeno je više od 50.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.