VIDEO: Nacistički zločinac kojeg nijedna zemlja ne želi da primi

Nemačka, Poljska i Ukrajina ne žele da prihvate Jakova Palija, jednog od poslednjih nacističkih saradnika i čoveka koji je bio čuvar u koncentracionom logoru u Poljskoj tokom Drugog svetskog rata u kojem je u jednom danu ubijeno 6.000 Jevreja.
Paliju je pre 14 godina Savezni sud u Njujorku oduzeo američko državljanstvo jer je krio da je radio kao čuvar u logoru i naredio da bude deportovan u Nemačku, Poljsku, Ukrajinu ili bilo koju zemlju koja je spremna da ga primi. Međutim, "Vašington post" ističe da Palija niko neće, uprkos zahtevima jevrejskih organizacija i ljudi koji su izgubili porodice u nacističkim logorima. 
 
Palij, star 94 godine, sasvim lepo živi od penzije u SAD. 
 
Od 2005. godine, osam nacističkih saradnika kojima je naređeno da napuste SAD umrlo je u toj državi nakon što su njihove matične zemlje i Nemačka odbile da ih prime. U septembru su svi članovi njujorške delegacije u Kongresu uputili pismo državnom sekretaru Reksu Tilersonu, zahtevajući da nešto preduzme pre nego što Palij umre u SAD. 
 
Više od 80 članova Predstavničkog doma savezne države Njujork u pismu državnom tužiocu Džefu Sešnsu tražilo je Palijevu deportaciju. 
 
"Svima nama ova situacija je bolna. Neko ko označava sve suprotno od američkih vrednosti tolerancije i podnošenja žrtve u borbi protiv zla ovde živi godinama", navodi rabin sa Long Ajlanda Zev Friman, koji je izgubio 200 članova porodice u Poljskoj za vreme Holokausta. 
 
Tokom godina, tridesetak bivših nacista je iz SAD otišlo u Nemačku. Neki su imali i nemačko državljanstvo, a neki su pobegli prije nego što im je oduzeto američko. Međutim, većina je ostala na slobodi, a samo je četvoro pravno procesuirano. 
 
Nemačka je odbila da primi niz američkih državljana bivših nacista. Nemački funkcioneri su američkim kolegama rekli da će primiti samo bivše naciste koji imaju nemačko državljanstvo ili one koje nemačke vlasti krivično gone. 
 
Palij nije Nemac. Rođen je u poljskom selu koje se nalazi na teritoriji današnje Ukrajine. 
 
Međutim, advokat Nil Šer, koji je bio na čelu Kancelarije za posebne istrage od 1982. do 1994. godine, tvrdi da Nemačka ima obavezu da primi one koji su služili bivšim nemačkim vlastima. 
 
"Samo jedna reč pada na pamet kada se traži objašnjenje zašto Nemačka ne želi da preuzme te ljude - dvoličnost. Opet izmišljaju glupe razloge zašto neće da prime lica koja su počinila zločine u ime nemačkog naroda", kaže Šer.
 
  • O hipokriziji

    18.12.2017 20:56
    Sve se već zna
    Njega ne primaju, ali zato mnogi iz senke vode politiku.
    A tek po kompanijama, farmaceutskim naročito.
  • Обсервер

    18.12.2017 17:50
    Хрватима
    Па како га нису понудили Хватима, примили су радо Артуковића, а има их тамо још, само их је суд ослободио, али није Онај, који види све.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.