Evropski sud pravde: Za Uber ista pravila kao za taksi kompanije

Evropski sud pravde presudio je danas da američka kompanija Uber treba da podleže istim pravilima kao taksi kompanije, a ta odluka mogla bi da promeni njen način funkcionisanja širom Evrope.
Evropski sud pravde: Za Uber ista pravila kao za taksi kompanije
Foto: Pixabay
Najviši sud Evropske unije doneo je presudu na osnovu žalbe udruženja taksista Barselone koji su želeli da spreče rad Ubera u tom gradu, navodeći da njegovi vozači treba da imaju odobrenja i licence za taj posao.
 
Uber omogućava pristupačnu cenu vožnje, a vozači i putnici se povezuju putem aplikacije za mobilne telefone i dogovaraju vožnju. Putnike voze neprofesionalni vozači bez licence koji koriste sopstvena vozila.
 
U presudi se navodi da "Uberova delatnost povezivanja pojedinaca s neprofesionalnim vozačima spada u usluge u oblasti saobraćaja i da članice EU stoga mogu da propišu uslove za pružanje tih usluga". Presuda je obavezujuća i na nju nije moguće uložiti žalbu.
 
Uber, čije je sedište u San Francisku, smatra da se razlikuje od taksi usluga i da treba da podleže regulaciji kao tehnološki uslužni servis, a ne kao kompanija za prevoz, pošto se njegov rad bazira na tehnološkoj platformi. Odluka Evropskog suda pravde da uslužni servisi kao što je Uber moraju da budu označeni kao "usluge u oblasti saobraćaja" verovatno će uticati na takve tipove usluga u EU.
 
To je prva presuda suda EU o tome kako aplikacije kao što je Uber treba da budu kvalifikovane. Na osnovu sudskih procesa pokrenutih protiv Ubera, ta kompanija je do sada bila primorana da u više evropskih zemalja obustavi rad takozvanog "Uberpopa" (UberPop) i predje na "Uberiks" (UberX), gde se od vozača zahteva da imaju licencu za taj posao.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet