Zatvoren Haški tribunal

U Hagu je danas održana ceremonija zatvaranja Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju, koji će za 10 dana i zvanično posle 24 godine prestati da postoji.
Ceremonija, kojoj su prisustvovali mnogi zvaničnici, među kojima i holandski kralj Viljem Aleksander, počela je minutom ćutanja za sve žrtve.
 
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da velika arhivska građa, dokazni materijal i sudska dokumenta predstavljaju jedno od ključnih nasleđa Tribunala i resurs za borbu protiv revizionizma i poricanja. Ova dokumenta, prema njegovim rečima, obezbediće da ne dođe do prekrajanja istorije.
 
Prvi čovek UN je kazao i da je, zahvaljujući radu Suda, odgovornost zaživela u kolektivnoj svesti ljudi, te da bez sudova za Jugoslaviju i Ruandu možda nikad ne bi došlo do osnivanja stalnog međunarodnog krivičnog suda.
 
"U Srebrenici sam odao poštu žrtvama genocida. Taj genocid će i dalje progoniti našu kolektivnu svest. Cela međunarodna zajednica i UN su morale priznati deo odgovornosti za taj zločin", rekao je Gutereš. Svi, kako je dodao, moraju da prihvate neprocenjive istine, to je od suštinskog značaja za izgradnju bolje budućnosti.
 
Predsednik Haškog tribunala Karmel Ađijus rekao je da je taj sud osnovan kao izraz zajedničke odlučnosti za borbu protiv nekažnjivosti te da je postao sinonim za telo sa univerzalnim standardima. On je naveo da je Tribnal svojim radom otvorio vrata nove ere u međunarodnoj krivičnoj pravdi.
 
"Ovo sam više puta ponavljao, ali moram još jednom. Međunarodni sud je presuđivao krivici pojedinaca, a ne naroda. Ukoliko ima političke hrabrosti, naše presude mogu da uklone teret kolektivne krivice i pomognu zajednicama da prihvate da su u prošlosti počinjena mnogobrojna zlodela i da promovišu pomirenje", istakao je glavni tužilac Serž Bramerc.
 
Prema njegovim rečima, evropske integracije zahtevaju odlučan raskid sa retorikom i stanjem duha iz prošlosti.
 
"Politički lideri u regionu mogu evropske vrednosti primeniti u praksi tako što će pružiti stvarnu podršku sprovodenju pravde, a ne samo minimalnu podršku u cilju ispunjenja forme", naveo je Bramerc.
 
Sud je 25. maja 1993. godine osnovao Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija radi gonjenja počinilaca ratnih zločina na teritoriji bivše Jugoslavije. Tribunal je sa radom prestao 30. novembra okončavši sve prvostepene postupke, a njegov rad je nastavio takozvani Mehanizam za međunarodne krivične sudove koji će okončati sve preostale žalbene postupke.
 
Tokom više od 24 godine rada Tribunal je procesuirao 161 optuženog.
  • Autonomaš

    22.12.2017 05:41
    Preskočeni
    Da, nisu izricane kazne narodu već pojedincima, ali veliki broj ljudi se poistovetio sa tim od Haškog suda okrivljenim pojedincima. Baš te i takve pojedince narod odmah po odsluženju politički revitalizuje i angažuje. To je zato jer su neke stvari preskočene. Ko je i zašto organizovao Jogurt revoluciju?
  • Sajdark

    21.12.2017 16:46
    Zoran
    Da si i malo obrazovan i upućen u istoriju bila bi i tebe sramota vlastitig komenara.
  • Zoran

    21.12.2017 13:15
    @Sajdark 21.12.2017 • 10:01
    Sramota
    "i puštanje dokazanih zločinaca su obeležja ove svetske sramote."

    Na primer Sljivancanina .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.