UN velikom većinom osudile odluku SAD o Jerusalimu

Generalna skupština UN večeras je velikom većinom usvojila rezoluciju kojom se osudjuje američka odluka o priznavanju Jerusalima kao glavnog grada Izraela.
UN velikom većinom osudile odluku SAD o Jerusalimu
Foto: Pixabay
Od 193 zemlje članice UN, 128 je glasalo za rezoluciju, devet je bilo protiv, a 35 uzdržanih.
 
Vanredna sednica je održana posle oštrih pretnji američkog predsednika Donalda Trampa zemljama koje će glasati za taj dokument. Sednica je sazvana na inicijativu Palestinaca, a glasalo se o rezoluciji u kojoj se navodi da svaka jednostrana odluka o statusu Jerusalima nije legalna i da pitanje statusa Jerusalima mora biti deo konačnog mirovnog sporazuma izmedju Izraela i Palestinaca.
 
Sednici Generalne skupštine UN prethodilo je glasanje u Savetu bezbednosti, gde su SAD stavile veto na rezoluciju kojom se traži povlačenje Trampove odluke o Jerusalimu. Četrnaest ostalih članica tog tela glasalo je "za".
 
Za razliku od rezolucija u Savetu bezbednosti, tekstovi usvojeni u Generalnoj skupštini nisu obavezujući.
 
Američka ambasadorka: Pamtićemo ovo glasanje
 
Ambasadorka SAD u Ujedinjenim nacijama Niki Hejli najavila je ranije danas da će "Amerika preseliti svoju ambasadu u Jerusalim", ponovo zapretivši članicama UN ukidanjem američke pomoći ako Generalna skupština UN izglasa rezoluciju.
 
"To je ono što američki narod želi da uradimo i to je prava stvar. Ovo glasanje će se pamtiti. Pamtićemo to kada budemo ponovo pozvani da damo najveći svetski doprinos UN. I pamtićemo kada nas toliko mnogo zemalja poziva, kao što često radi, da platimo čak i više i da utičemo u njihovu korist", rekla je američka ambasadorka na vanrednoj sednici Generalne skupštine UN.
  • Jednostavno

    21.12.2017 19:48
    SANKCIJE
    Trebalo bi hitno uvesti ekonomske sankcije UN americi i potpuno je izolovati.
    Razlog je očigledan - izazivanje nemira i podstrekivanje na rat.
    A o pretnjama članicama UN posebno.
  • nece moci

    21.12.2017 19:47
    zao mi je
    Vase ucenjivanje nece uspeti presedavajuca
  • Ptić Rugalac

    21.12.2017 19:47
    Bravo!
    I Srbija je podržala rezoluciju. Svaka čast. Tek toliko da Amerikanci i Izraelci vide da novac nije svemoćan. Rusija i Kina će okončati američku samovolju. To jest, u Siriji je "cenjeni" ujka-Sam video da sa Rusijom nema šale...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.