Savet bezbednosti jednoglasno uveo nove sankcije Severnoj Koreji

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija jednoglasno je uveo nove sankcije Severnoj Koreji nakon njenog najnovijeg testa interkontinentalne balističke rakete.
Savet bezbednosti jednoglasno uveo nove sankcije Severnoj Koreji
Foto: Pixabay
Analitičari za ovaj potez tvrde da bi mogao da ima značajan uticaj na već oslabljenu ekonomiju ove izolovane države.
 
Rezolucija teži da zabrani gotovo 90 odsto izvoza naftnih derivata u Severnu Koreju ograničavajući ih na 500.000 barela godišnje i zahteva repatrijaciju Severnokorejaca koji rade u inostranstvu u roku od 12 meseci. Rezolucija, koju su izradile SAD, takođe predviđa smanjenje snabdevanja Severne Koreje sirovom naftom na 4 miliona barela godišnje. SAD, podseća agencija, pozivaju Kinu da ograniči snabdevanje naftom svog suseda i saveznika.
 
Rezolucija je prošla u savetu sa svih 15 glasova "za", rekao je ambasador Japana pri UN.
 
Severna Koreja je 29. novembra saopštila da je uspešno izvela test nove interkontinentalne balističke rakete kao i da ta raketa ima mogućnost da pogodi američko kopno.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet