VIDEO: Oluje širom Evrope, vetar nosi ljude po ulici

Najmanje sedam osoba stradalo je danas u snažnoj oluji koja je pogodila više evropskih država.
Najmanje tri osobe su poginule u Nemačkoj, gde je vetar rušio drveće i gurao kamione van puta. U Belgiji je poginula žena nakon što joj je drvo palo na automobil, a povređeno je nekoliko osoba. 
 
U Holandiji su poginula dvojica 62-godišnjaka - jednog je u lice udarila grana, a drugi je izgubio život kada je drvo palo na njegov automobil. Jedan 66-godišnjak je preminuo kada je pao sa visine od nekoliko metara.
 
Olujni vetrovi, snežne padavine i poledica izazvali su u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Holandiji, Belgiji, Rumuniji, Grčkoj i drugim delovima Evrope nestanak električne energije, otkazivanja i kašnjenja u drumskom, železničkom, avio i vodenom saobraćaju.
 
Sa aerodroma Shiphol u Amsterdamu otkazano je 260 letova zbog oluje i vetrova koji dostižu 140 kilometara na sat. Došlo je i do zastoja brzog voza "Talisa" između Pariza i Amsterdama.
 
U Nemačkoj su obustavljene i sve usluge železničkog operatera "Dojče ban" u Severnoj Rajni-Vestfaliji, najnaseljenijoj saveznoj državi, zbog čega je pogođeno na stotine hiljada putnika. U mnogim delovima zemlje škole su i dalje zatvorene. 
 
Stanovništvu je savetovano, posebno na zapadu i severu Nemačke, da danas ne izlazi iz svojih kuća, ako je to ikako moguće. Policija i vatrogasci imalu su pune ruka posla kasno sinoć zbog brojnih sudara u severnoj i južnoj Nemačkoj, koji su se dogodili zbog klizavih puteva i obilnih snežnih padavina.
 
Belgijska luka Gan je zatvorena, a u prestonici Briselu morao je da bude obustavljen tramvajski prevoz. Nekoliko parkova u Briselu takođe je zatvoreno.
 
Jaki vetrovi doveli su do nestanka struje na jugoistoku Engleske, čime je pogođeno na hiljade domaćinstava. Vetar je oštetio neke od sistema napajanja električnom energijom za vozove, a na neke delove železnice palo je drveće te je u železničkom saobraćaju došlo do ozbiljnih kašnjenja. Zbog jakih vetrova, obilnih snežnih padavina i zaleđenih deonica, zvaničici u pojedinim područjima Škotske savetovali su vozače da ne kreću na put.
 
U Rumuniji su zbog snežne oluje zatvorene na desetine škola, kao i nekoliko glavnih puteva i luka, a na hiljade ljudi je ostalo bez struje.
 
Zbog jakih vetrova otkazani su ili pomereni mnogi letovi sa aerodroma u Solunu.
 
  • Leti, leti...

    19.01.2018 09:59
    Kako je i pisano
    Ostvarila se legenda o "Letećem Holanđaninu".
  • Crni

    19.01.2018 08:48
    @wnj
    Ne brini ništa, stiće i kod nas za 20 godina...
  • wnj

    18.01.2018 20:54
    A kod nas sunce i toplo za januar :p

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.