Upozorenje za Tursku: Nema sastanka EU i Erdogana u martu

Evropska unija je upozorila Tursku da, ako njena mornarica ne prestane da sprečava istraživanja nalazišta prirodnog gasa kod Kipra, lideri Unije bi mogli odustati od sastanka sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, najavljenog za kraj marta.
Upozorenje za Tursku: Nema sastanka EU i Erdogana u martu
Foto: Pixabay
Italijanska kompanija ENI uputila je brodove za opremom za bušenje gasa na dnu Sredozemnog mora jugoistočno od Kipra, ali im se na putu isprečila turska ratna mornarica koja je zapretila i upotrebom sile.
 
Predsednik Saveta EU Donald Tusk izjavio je, nakon samita lidera Unije u Briselu, da je Turskoj upućen hitan poziv da okonča takve aktivnosti.
 
On je preneo da lideri EU naglašavaju prava Kipra da "istražuje i eksploatiše svoje nacionalne resurse u skladu sa međunarodnim i pravom EU".
 
Tusk je dodao da je EU spremna da sarađuje sa Turskom, ali da će na svom samitu 22-23. marta odlučiti da li će se održati sastanak sa Erdoganom, koji je planiran za 26. mart u Bugarskoj.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet