Ledeni talas stigao iz Sibira u Evropu, troje umrlo od smrzavanja

Evropa je danas drhtala od zime pošto se ledeni talas iz Sibira postepeno proširio čitavim kontinentom odnevši najmanje tri života, jedan u Francuskoj i dva u Poljskoj.
Ledeni talas iz Sibira stigao je posle podne do Francuske, gde je temperatura pala na -10 stepeni Celzijusa, a vetar je pojačavao osećaj hladnoće kao da je -18.
 
Tridesetpetogodišnji beskućnik pronađen je mrtav jutros u Valansu, na jugoistoku zemlje, gde se živa u termometru tokom noći spustila na -3 stepena. Prve informacije navode na zaključak da je umro od hladnoće.
 
U Poljskoj su se dve osobe smrzle u noći na subotu. Danas je temperatura bila -12 stepeni.
 
U Rusiji je državni meteorološki zavod upozorio da će između 23. i 28. februara zemlju pogoditi neuobičajeno niske temperature. U noći između nedelje i ponedeljka u okolini Moskve očekuju se -24 stepena Celzijusa, a u nekim mestima u središtu Rusije čak -35. Gotovo u čitavoj Rusiji u naredna tri dana očekuju se mećave.
 
U jugoistočnoj Evropi, ledene temperature očekuju se u Rumuniji, -25 stepeni, kao i u susednim balkanskim zemljama. Škole u Bukureštu neće raditi u ponedeljak i u utorak, a slično je stanje i u tri okruga na jugu zemlje, gde se očekuju velike količine snega.
 
U središtu Evrope, u Austriji i u Mađarskoj, ali i u Velikoj Britaniji, Italiji i Španiji, vlasti su pozvale stanovnike da se pripreme na dolazak fenomena poznatog kao "Moskva-Pariz", talasa veoma hladnog vazduha iz Sibira.
 
Ipak, niske temperature u Belgiji nisu danas sprečile stotinak kupača da na -2 stepena koliko je bilo izmereno u Huyju, na istoku zemlje, skoče u reku Meuse, kako bi učestvovali u godišnjem "zimskom preplivavanju" reke, belgijskoj tradiciji staroj više od 50 godina.
  • Mudroje

    26.02.2018 05:21
    Je li obavezna vakcinacija protiv tog talasa?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.