EU odbila plan Britanije o trgovinskim vezama

EU je odbila plan Velike Britanije o trgovinskim vezama nakon Bregzita. Zahtev premijerke Tereze Mej da Britanija ostane u evropskim agencijama takođe nije prihvaćen.
EU odbila plan Britanije o trgovinskim vezama
Foto: Pixabay
Brisel je, kako navodi Fajnenšnel tajms, dao uputstva svojim pregovaračima da se usredsrede na trgovinske razgovore. EU je snažno odbacila viziju Tereze Mej kad su u pitanju trgovinski odnosi Velike Britanije i EU nakon Bregzita, trasirajući time uži pogled na buduće odnose i naglašavajući negativne posledice britanskog izbora.
 
Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk pregovaračima je naložio stroži pristup, naročito kad su u pitanju aranžmani za usluge i regulatornu saradnju, gde se traže ograničenja. Biti izvan carinske unije i jedinstvenog tržišta dovodi do posledica, navodi se u uputstvima koja su dostavljena na pet, šest stranica.
 
Ove smernice su, prenosi Fajnenšenel tajms, do sada najdetaljnija prezentacija ciljeva EU kad su u pitanju odnosi sa Velikom Britanijom, a predstavljaju odgovor na predloge iz Londona. One skiciraju ekonomske odnose zasnovane na sporazumu o slobodnoj trgovini koji bi mogao da zadrži nulte tarife i kvote na proizvode, ali stopiraju dinamično usklađivanje tržišnih pravila koje je tražila Britanija.
 
U tekstu se navodi da će svaki budući odnos Brisela i Londona nadgledati Evropski sud pravde, u slučajevima rešavanja sporova, koji će takođe imati mogućnost sankcija i kontramera.
 
Isključuje se želja premijerke Mej da Britanija, nakon Bregzita, ostane članica evropskih agencija, kakva je, na primer, Evropska medicinska agencija. EU će sačuvati svoju autonomiju kad je u pitanju donošenje odluka, što podrazumeva isključenje Velike Britanije kao "treće zemlje" u institucijama, telima i agencijama EU, stoji u uputstvima.
  • Veronika

    08.03.2018 02:25
    to bi im baš pasovalo
    Englezi su dobro odigrali ulogu Trojanskog konja, i sada se nadaju da će im se omogućiti nastavak saradnje slične onoj koju imaju članice EU sa Švajcarskom.
    Kada bi se to dozvolilo Englezima, moglo bi se desiti da po njenom primeru, iz EU izađu i druge članice.
    Ako bi bivše članice imale isti status i ista prava kao i aktuelne članice., nametnulo bi se pitanje opravdanosti postojanja EU.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.