Fejsbuk za samo 48 sati izgubio pet budžeta Srbije

Istraživač s Univerziteta Kembridž Aleksandar Kogan, koji je napravio aplikaciju za "Kembridž analitiku", navodi da su od njega napravili žrtvenog jarca.
Fejsbuk za samo 48 sati izgubio pet budžeta Srbije
Foto: Pixabay
Kogan, ruski psiholog (rođen u Moldaviji) koji predaje na Kembridžu i na Univerzitetu u Sankt Peterburgu, rekao je u razgovoru za BBC da je verovao da su sve informacije dobijene legalno i da ga je angažovala Kembridž analitika, koju sada istražuju britanske i američke vlasti zbog moguće zloupotrebe podataka.
 
"Mislili smo da radimo nešto potpuno normalno", rekao je Kogan i dodao da ih je firma Kembridž analitika uveravala da je sve potpuno legalno i u skladu sa uslovima korišćenja Fejsbuka.
 
"Oni su se obratili meni. Oko uslova korišćenja podataka Fejsbuka oni su napisali uslove korišćenja aplikacije i dali pravni savet da je sve u redu", rekao je Kogan. On je ocenio da su ga Fejsbuk i Kembridž analitika iskoristili kao žrtvenog jarca, mada je priznao da nije postavljao dovoljno pitanja i nije angažovao advokata da proveri sporazum.
 
Fejsbuk je u središtu skandala od kada je Kembridž analitika optužena da je bez dozvole prikupila podatke 50 miliona korisnika te društvene mreže da izradi softver koji omogućava da se predvidi i utiče na glasače, da bi se izvršio uticaj za vreme predsedničke kampanje Donalda Trampa 2016. godine. Napravila je sistem za ciljani marketing usmeren na kolebljive glasače.
 
Prema navodima Fejsbuka, podaci su prikupljeni preko aplikacije za psihološke testove koju je daunloudovalo oko 300.000 korisnika te društvene mreže, a Aleksandar Kogan ih je zatim prosledio firmi Kembridž analitika.
 
Direktor Kembridž analitike Aleksander Niks suspendovan je pošto se pojavio snimak na kome se hvali kako je ta kompanija odigrala ključnu ulogu u Trampovoj pobedi na izborima 2016. i da je odradila "sve podatke, svu analitiku, svo targetiranje", kao i da je koristila imejl server koji se samouništavao posle obavljenog posla kako bi se izbrisali tragovi. Kembridž analitika negira zloupotrebe, a Trampov štab tvrdi da nije koristio podatke Kembridža čiji je investitor konzervativni američki milijarder Robert Merser, dok je njegov štićenik i bivši Trampov bliski saradnik i šef izbornog štaba Stiven Benon bio potpredsednik u kompaniji.
 
Vrednost Fejsbuka pala za 60 milijardi dolara
 
Kompanija Fejsbuk izgubila je u prethodna dva dana oko 60 milijardi dolara u tržišnoj vrednosti zbog krize s podacima korisnika.
 
O kolikom novcu je reč govori sledeće - gigant u vlasništu Marka Zakerberga za samo 48 sati izgubio je pet godišnjih budžeta Srbije. 
 
Agencija "Blumberg" napravila je sledeće poređenje: "To je otprilike jednako bruto domaćem proizvodu zemalja kao što su Hrvatska ili Liban". U poređenju sa srpskim BDP-om, koji iznosi oko 45 milijardi dolara, to je za 15 milijardi dolara više.
 
Novac koji je Fejsbuk izgubio veći je od vrednosti kompanije Tesla (52 milijarde) i tri puta veća od vrednosti Snepčeta (19 milijardi). 
 
Situacija s najvećom društvenom mrežom bi se mogla dodatno pogoršati pošto se javljaju pozivi za bojkot ili brisanje naloga #DeleteFacebook i #BoycottFacebook, dok je osnivač kompanije Mark Zakerberg pozvan u britanski i evropski parlament da odgovori na pitanja o zloupotrebi privatnosti.
 
Dvodnevni pad vrednosti Fejsbuka je najgori od jula 2012, odnosno u godini kada su akcije Fejsbuka ponudjene na incijalnoj javnoj ponudi za 38 dolara, navodi Blumberg.
  • ok

    22.03.2018 16:33
    Nego, koliko je to u budzetima Burundija? Znatizeljna sam po prirodi.
  • Niko

    21.03.2018 23:07
    Zaista nam je toliki budzet?
    Gde su onda novci?
  • Preanin

    21.03.2018 22:00
    No problem
    I onako su to samo fiktivne pare, "dođeš-ti-meni-dođem-ja-tebi" sistem koji koriste i ovdašnji "biznismeni". Bezvredni papir koji donosi lažni status u društvu. Amerika izvozi i prodaje dolare ali to neće moći doveka. Nije uzalud ex-direktor MMF-a Dominik Stros-Kan pokupovao vinograde u Francuskoj. Zemlja, zlato, izvori vode - to će podupreti status vlasnika u nekom budućem društvu kad se ovaj nakaradni poredak uruši. Uostalom, uvek je bilo tako: fiktivni papiri se gomilaju, rastu međusobna dugovanja a onda rat, reset i sve ispočetka. Pretpostavljam da se i ovaj plastificirani guru socijalnih mreža snašao na sličan način, ako nije onda nije normalan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.