Podignuta optužnica protiv Sarkozija

Bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi optužen je, u okviru istrage o libijskom finansiranju njegove predizborne kampanje 2007, rekli su izvori bliski pravosudnim organima.
Protiv Sarkozija, koji negira njemu pripisana dela, podginuta je optužnica za "pasivnu korupciju", "ilegalno finansiranje predizborne kampanje" i "prikrivanje dobijanja finansijskih sredstava".  
 
Izvori su naveli da je bivši predsednik i dalje pod sudskim nadzorom.  
 
Bivši desničarski predsednik juče je priveden u svojstvu eventualnog osumnjičenog u aferi libijskog finansiranja njegove predizborne kampanje.  
 
Sarkozija, koji je bio predsednik od 2007. do 2012, u okviru ove istrage ispitali su pripadnici Službe za borbu protiv korupcije i finansijskih i fiskalnih prekršaja.  
 
Francuski mediji su ranije pisali o aferi prisluškivanja Sarkozija - da su sudije odobrile prisluškivanje telefona Sarkozija u okviru istrage navoda da je nekadašnji libijski vođa Moamer el Gadafi finansirao Sarkozijevu predizbornu kampanju 2007. godine.  
 
Mediji u Parizu podsetili su da je Gadafi pomenuo tokom jednog intervjua francuskim medijima 2011. da je tajno finansirao Sarkozija. Gadafi nije tada naveo iznos, dok kruže priče da je u pitanju nekoliko miliona evra.  
 
Sarkozi je imao složen odnos s Gadafijem. Tadašnji predsednik Francuske je ubrzo po dolasku na vlast pozvao libijskog vođu u posetu Francuskoj kojem je priredio doček sa svim državnim počastima, dok je kasnije naložio francuskim snagama da u okviru NATO-a bombarduju libijske snage u cilju smene Gadafija. Libijski vođa je ubijen 20. oktobra 2011.  

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.