Vermont pooštrava zakon o oružju

Zakonodavci u Vermontu, saveznoj američkoj državi na severoistoku SAD, odobrili su predlog zakona kojim se povećava starosna granica za kupovinu oružja i predviđaju opsežnije bezbednosne provere.
Vermont pooštrava zakon o oružju
Foto: Pixabay
Vermont je među državama koje su pooštrile propise nakon masakra u školi na Floridi.
 
Senat, u kojem su većina demokrate, usvojio je nove mere, a takav predlog biće prosleđen predstavničkom domu. Potom ide do republikanskog guvernera Fila Skota, koji je promenio svoje stavove i podržao oštriju kontrolu oružja nakon što je jedan tinejdžer u Vermontu uhapšen zbog pretnji da će pucati u školi. Ovaj incident dogodio se dva dana posle masovnog ubistva u školi na Floridi.
 
Skotova podrška promeni zakona je oštar zaokret za guvernera sa 93 odsto podrške u uglavnom ruralnoj zemlji u kojoj postoji tradicija lova i koja važi za uporište pristalica slobodnog nošenja oružja.
 
Novim predlogom zakona starosna granica za kupovinu oružja povećava se na 21 godinu, a bezbednosne provere se moraju sprovoditi i kod privatnih prodavaca. Takođe se zabranjuje prodaja određenih modela pušaka i dodataka koji oružje pretvaraju u automatsko.
 
Javni radio Vermonta prenosi da će Senat usvojiti još dve mere vezane za kontrolu oružja, a obe imaju za cilj da se oružje ukloni iz domova u slučajevima porodičnog nasilja ili drugih rizičnih situacija.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet