VIDEO: Spasile život gradonačelniku u sumo ringu, oterane jer su žene

Šef Sumo saveza Japana Nobujoši Hakaku izvinio se zbog incidenta u kom je ženama koje su pokušavale da održe u životu jednog zvaničnika kom je pozlilo bilo rečeno da napuste ring.
U tradiciji sumoa, ring se smatra svetim mestom i ženama je zabranjen ulazak u njega.
 
To se juče pokazalo kao problem, kada je Rjozo Tatami, 67-ogodišnji gradonačelnik mesta Maizuru u prefekturi Kjoto, kolabirao tokom govora u ringu. Dve žene, po svoj prilici medicinske radnice, su utrčale unutra i počele da pružaju prvu pomoć, dok je nekoliko muških sumo zvaničnika gledalo.
 
Kada su se još dve žene pridružile pružanju pomoći, s razglasa je zatraženo da napuste ring.
 
"Dame, molim vas napustite ring. Samo muškarci se penju", rekao je jedan od sudija.
 
Snimci na društvenim mrežama su izazvali negodovanje javnosti, a mnogi su kritikovali sumo zvaničnike govoreći da su izabrali tradiciju umesto spašavanja života.
 
Hakaku je objavu nazvao neprimerenom i sinoć se izvinio, uz zahvalnost ženama koje su spasle život gradonačelniku. 
 
On je u izjavi naveo da je objava bila delo sudije koji se uspaničio nakon što je video žene u ringu. Ipak, nije se izjašnjavao o pomenutoj tradiciji.
 
"To je bila neprimerena reakcija u situaciji u kojoj je nečiji život bio ugrožen", naveo je Hakaku.
 
Gradonačelnik Tatami, koji je imao iziv krvi u mozak, preživeo je i u stabilnom je stanju.
 
Snimci s Jutjuba su bili na vrhu izveštavanja svih japanskih medija.
 
 
"Naravno da je očuvanje tradicije važno, ali način na koji ona isključuje žene nije u skladu s današnjim vremenom i ja se, kao žena, tako osećam. Bez napora žena bi jedan život možda bio izgubljen", rekla je Jurika Mita, voditeljka na televiziji Fudži.
 
Isključivo muška tradicija sumoa je decenijama predmet kontroverzi. Čak je i najvišim državnim funkcionerkama zabranjeno da odaju počast pobednicima u ringu.
  • Krmenadla sa Podbare

    05.04.2018 12:23
    Tradicija je tradicija :)
    Ludi Japanci.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet