Bivšoj predsednici Južne Koreje 24 godine zatvora

Bivša predsednica Južne Koreje Park Geun Hje (66) osuđena je na 24 godine zatvora na suđenju za korupciju koje je direktno prenošeno na televiziji.
Ona je smenjena u martu prošle godine zbog korupcionaškog skandala, a pretila joj je kazna zatvora do 30 godina.
 
Već skoro godinu dana nalazi se u pritvoru zbog nezakonitih veza sa moćnim južnokorejskim konglomeratima. U centru afere se nalazi njena dugogodišnja prijateljica i saradnica Čoi Sun Sil.  
 
Televija je direktno prenosila izricanje presude zbog velikog interesovanja javnosti, a bivša predsednica Južne Koreje nije tome prisustvovala. Tužilaštvo je tražilo 30 godina zatvora i novčanu kaznu od 118,5 milijardi vona (89 miliona evra).  
 
Park Geun Hje je optužena da je, u saradnji sa Čoi Sun Sil, prihvatila ili da joj je bio obećan mito od ukupno 59,2 milijarde vona od južnokorejskih giganata Samsunga, Lotea i SK-a u zamenu za političke usluge. Takođe, navodi se da je naterala 18 velikih kompanija da "doniraju" ukupno 77,4 milijarde vona dvema dobrotvornim fondacijama kojima je upravljala Čoi Sun Sil.  
 
Čoi Sun Sil je već osuđena na 20 godina zatvora zbog zloupotrebe moći, korupcije i mešanja u državne poslove.
  • Bora

    06.04.2018 12:00
    Srećom
    Srećom da se Srbija više ugleda na Severnu Koreju, tako da nam Voljeni nije u opasnosti!
  • Milenko

    06.04.2018 11:11
    sta ti je pravo
    Zamislite ovo u Srbiji? Pa tu bi najnizi gradski funkcioneri dobijali po sto godina zatvora, o visim strukturama da ne govorimo.
  • RVosha

    06.04.2018 10:53
    Tako je to u civilizaciji.
    Kod nas bi to bile hiljade godine zatvora za sva zlodela koja dozivljavamo od politicara na vlasti.
    Da li neko zna kada je BILO KOJI domaci politicar osudjen ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.