Statua lekara koji je eksperimentisao na robinjama premeštena iz Central parka

Statua lekara koji je u 19. veku izvodio eksperimentalne operacije bez anestezije na afroameričkim robinjama uklonjena je iz njujorškog Central parka.
Komisija grada Njujorka u ponedeljak je usvojila preporuku gradonačelnika da se ukloni bronzana statua doktora Meriona Simsa i premesti na groblje u Bruklinu gde je Sims sahranjen.
 
Ginekološkinja Bernadit Rasel emotivno je propratila uklanjanje statue, navodeći da je na studijama o Simsu učila kao o "ocu ginekologije bez saznanja o robinjama na kojima je eksperimentisao". 
 
Imena mnogih crnih žena koje je Sims operisao nisu poznata, a imena koja je on zabeležio su Anarka, Betsi i Lusi. 
 
Demokratski gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio pozvao je na reviziju "simbola mržnje" u nadležnosti grada pre osam meseci, posle protesta rasista u Šarlotsvilu kada je poginula jedna učesnica kontramitinga. Beli nacionalisti su tada protestovali zbog uklanjanja spomenika generalu Robertu Liju iz američkog Građanskog rata.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet