Rusija pozvala studente koji studiraju u zapadnim zemljama da se vrate

Ruska vladina agencija za dijasporu pozvala je Ruse koji studiraju na univerzitetima u inostranstvu da se vrate u zemlju i da tu nastave studije, u okviru kampanje koja je povezana sa sve lošijim odnosima Moskve i Zapada.
Rusija pozvala studente koji studiraju u zapadnim zemljama da se vrate
Foto: Pixabay
Projekat pod nazivom "Veoma izvesna dobrodošlica" ili "Vreme je da se vratite kući", koju je osmislilo Rossotrudničestvo, pokrenut je 16. aprila i odnosi se na studente koji su Velikoj Britaniji i drugim zemljama "koje pokazuju neprijateljski odnos" prema Rusiji. Tvorci projekta su uvereni da značajan broj studenata želi da se vrati u Rusiju "iz političkih razloga" i obećavaju povratnicima da će ih upisati na elitni Državni fakultet za međunarodne odnose (MGIMO) pri Ministarstvu spoljnih poslova, ili da im naći zaposlenje na Dalekom istoku Rusije.
 
Dnevnik Komersant, međutim piše da niko od studenata koje su anketirali ne oseća nikakav pritisak, a da su u ambasadi Velike Britanije saopštili da se "kao i uvek raduju Rusima koji dolaze da studiraju ili da posete tu zemlju".
 
Predstavnica Rossotrudničestva Olga Jevko je navela da u toj agenciji vide "negativan uticaj rusofobnog raspoloženja prema Rusima".
 
"Highly Likely Welcome Back" (Vrlo izvesna dobrodošlica) je zvaničan naziv projekta. Time se aludira na frazu 'highly likely' koju su britanski zvaničnici koristili u slučaju dvostrukog agenta Skripalja navodeći da je "vrlo izvesno" da je Rusija odgovorna za njegovo trovanje. Povratak studenata je povezan pre svega sa povratkom iz Velike Britanije", precizirala je Jevko. 
 
Dekan MGIMO Genri Sardarjan najavio je da je taj fakultet spreman da po ubrzanoj proceduri upiše nekoliko stotina studenata, povratnika iz inostranstva.
  • Laki

    19.04.2018 20:28
    Đetići
    Studenti kućama
  • LOL

    19.04.2018 16:45
    Jedva su dočekali da se izvuku iz jada i bede, naravno da im ne pada na pamet da se vraćaju. Kao i naši studenti ista situacija , kada uspeju da se domognu nekog kvalitetnog zapadnog fakulteta zašto da se vraćaju u zemlju u kojoj nema budućnosti. U Rusiji je čak i gora situacija nego kod nas većina stanovništva živi u bedi pod totalitarnom čizmog dotičnog doživotnog .Samo imućni kao on mogu da kažu da je tamo sjajno.
  • Igor

    19.04.2018 14:16
    Znaci da se sprema nesto vrlo gadno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.