"Dogodine u Jerusalimu" pobednice Evrovizije izazvalo buru na društvenim mrežama

Pobednica ovogodišnjeg takmičenja za Pesmu Evrovizije Neta Barzilaj osim svojim neobičnim nastupom reakciju javnosti izazvala je i pobedničkim govorom.
"Hvala vam što ste odabrali različitost, hvala na prihvatanju razlika između nas. Volim svoju zemlju. Sledeći put u Jerusalimu", rekla je Barzilaj, što je izazvalo lavinu komentara na društvenim mrežama.
 
Iako Izraelci smatraju Jerusalim svojom najstarijom nepodeljenom prestonicom, glavni grad Izraela je Tel Aviv. Američki predsednik Donald Tramp priznanjem Jerusalima za prestonicu Izraela produbio je sukobe. Status Jerusalema i dalje je jedno od ključnih pitanja u nastojanjima da se razreši palestinsko-izraelski sukob.
 
"Neta je jasno stavila do znanja da je njena muzika izraelska propaganda. Kako Evrovizija može da slavi različitost kada je ovom izjavom pucano Palestincima pravo u glavu?", samo je jedan od komentara na društvenim mrežama dok drugi podsećaju Barzilaj da je zvanično priznata prestonica Izraela Tel Aviv i da je originalan plan UN za podelu Palestine predviđao da Jerusalim bude zasebno telo pod specijalnim međunarodnim režimom.
 
Neki čak ističu da je Barzilaj trebalo da bude diskvalifikovana zbog kršenja pravila promovisanjem političkih poruka.
 
Kada je formirana država Izrael 1948, glavne poluge vlasti upravo su bile smeštene u zapadnom delu Jerusalima. Ali tek u ratu sa arapskim zemljama 1968. izraelske vlasti su pod kontrolu uzele i istočni deo u kom je čuveni Stari grad, i kasnije ga aneksirao. Takav potez Izraela, međutim, nije dobio međunarodno priznanje, što je posebno frustriralo izraelske zvaničnike.
  • trt

    14.05.2018 06:10
    problem?
    U čemu je problem? Jel Srbiji neko sa strane propisuje koji će joj biti glavni grad?
    Jerusalim, a definitivno njegov deo, je Izrael i ako Izraelci to žele, to može biti njihov glavni grad.
  • Ace

    13.05.2018 21:51
    Treba bojkotovati sledecu Evroviziju!
  • Diskvalifikacija

    13.05.2018 21:26
    Jes, trebala biti diskvalifikovana. Kao prvo zbog te glupe numere.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.