Grčka opozicija protiv imena "Ilindenska Makedonija"

Grčki opozicioni lideri odbacili su novi predlog za rešenje višegodišnjeg spora Grčke i Makedonije oko imena, a očekuje se protivljenje i u okviru vladajuće Siriza partije, prenosi grčki list Ekatimerini.
Grčka opozicija protiv imena "Ilindenska Makedonija"
Foto: Pixabay
U telefonskom razgovoru sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom vođe Nove demokratije, Pokreta za promene, To Potamija i komunističke KKE partije odbile su predlog da se ime BJRM promeni u "Republika Ilindenska Makedonija", koji je kako se prenosi, makedonski premijer Zoran Zaev predložio Ciprasu na razgovorima u Sofiji prošle nedelje.  
 
Međutim grčka vlada smatra da ovaj predlog predstavlja osnovu za razgovore i da bi mogao da dovede do održivog rešenja za višedecenijski spor dva suseda oko imena Makedonije.  
 
Ostaje još da se vidi stav ministra odbrane Panosa Kamenosa i partije Nezavisnih Grka (ANEL), manjeg partnera u vladi. Međutim, kako navodi grčki list, ne očekuje se da će to pitanje ugroziti političku budućnost koalicije.  
 
Ukoliko se postigne sporazum, BJRM može da pokrene odgovarajuće procedure odobravanja pre novog samita EU u junu, kako bi dobila datum za početak pregovora o pristupanju Uniji kao i mogući poziv za ulazak u NATO.  
 
Kako prenose makedonski mediji, premijer Makedonije Zoran Zaev zatražio je juče opštu podršku za promenu imena države u "Republika Ilindenska Makedonija" o kojem je, kao o obostrano prihvatljivom rešenju, razgovarao sa grčkim kolegom Aleksisom Ciprasom. Nakon sastanka sa predstavnicima državno-političkog vrha Makedonije, Zaev je rekao da je to rešenje istorijska šansa za rešavanje dvoipodecenijskog spora sa Grčkom oko imena Makedonije.  
 
Zaev je rekao da će Makedonija mogućim sporazumom prihvatiti da novo složeno ime bude za opštu upotrebu, a da će se za unutrašnju upotrebu sprovoditi u fazama i najavio referendum po tom pitanju, dodajući da je grčka strana to prihvatila.    
  • Johny O.

    20.05.2018 12:40
    blesavo
    Ovo je toliko blesavo od strane Grka !! Pa nemaju pretenzije prema Grčkoj uopšte nego samo pravo na ime!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet