Sporazum o novom imenu Makedonije usvojen uz povike "izdajnici"

Poslanici makedonskog parlamenta većinom glasova izjasnili se za izglasavanje Zakona o potvrđivanju sporazuma između Atine i Skoplja o novom imenu Makedonije.
Sporazum o novom imenu Makedonije usvojen uz povike "izdajnici"
Foto: Pixabay
Predlog je usvojen po skraćenom postupku, a obrazložio ga je šef diplomatije Nikola Dimitrov.
 
Dimitrov je rekao da ratifikacija u parlamentu treba da se odvija brzo zbog Evropskog saveta, čije zasedanje je zakazano za kraj meseca, kada će, kako se očekuje, Makedonija dobiti datum za početak pregovora o priključenju EU. Tokom obraćanja Dimitrova opozicioni poslanici su sa svojih mesta uzvikivali "izdajice". Nakon glasanja, poslanici VMRO-DPMNE su lupali po skupštinskim klupama i dobacivali "Izdajnici, prodali ste državu". 
 
Poslanik opozicije Dragan Danev je u svom obraćanju rekao da je sporazum sa Grčkom protivustavan i da ova "kapitulantska vlada" gura poslanike da učestvuju u, kako je rekao, genocidu nad pravnom državom.  Nakon toga poslanici VMRO-DPMNE napustili su sednicu. 
 
U nastavku će se o sporazumu izjasniti Odbor za evropske poslove.
  • Sedam

    19.06.2018 22:01
    Ja bih pristao da se zovemo kako god ko hoće, samo da dobijemo nezavisnost.
  • Мунгос

    19.06.2018 17:46
    Ништа страшно, сада ћемо наше рођаке одоздо да зовемо „Северномакедонци“.
    Али да пазимо да их не исмејавамо због тога, да нас не би подсећали да смо се и ми једно време звали „Србоцрногорци“. Захваљујући Коштуници и кумовима такође из ЕУ. Срећом, та иста ЕУ нам је после уклонила оно „црногорци“, овом приликом јој се захваљујем на учињеном добром делу.
  • Zoran

    19.06.2018 17:02
    Nije jedina
    Jovane. Čim postoji naziv Severna, to znači da postoji bar još jedna Makedonija. Jer da je ova jedina, ne bi se zvala Severna Makedonija. Ona druga, to jest prva, koja se zove samo Makedonija se nalazi u Grčkoj kao pokrajna. Pa eto valda Makedoncima smeta što su u toj drugoj, ne jedinoj i manje bitnijoj.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.