UN: Severnoj Koreji potrebni hrana, lekovi i čista voda

Oko 20 odsto dece u Severnoj Koreji je neuhranjeno, a polovina dece u ruralnim oblastima pije nebezbednu vodu.
UN: Severnoj Koreji potrebni hrana, lekovi i čista voda
Foto: Pixabay
To je rekao zvaničnik UN Mark Loukok koji je u poseti toj zemlji.
 
"U poslednjih 20 godina postignut je priličan napredak, ali značajni humanitarni izazovi ostaju", rekao je Loukok, zamenik generalnog sekretara UN za humanitarna pitanja.
 
UN pokušavaju da prikupe 111 miliona dolara potrebnih za zadovoljenje potreba oko šest miliona Severnokorejanaca za zdravstvenim uslugama, vodom, hranom i higijenom. Do sada je prikupljeno svega 10 odsto tog iznosa, zahvaljujući donacijama Švedske, Švajcarske i Kanade, naveo je Loukok. 
 
On je kazao da je procenat dece u Severnoj Koreji koja pate od neuhranjenosti pao na 20 sa 28 odsto koliko je iznosio 2011. godine, ali da je i dalje visok. 
 
"Prevelika količina vode je zagađena, što dovodi do bolesti i ugrožava razvoj prevelikog broja dece", kazao je Loukok. 
 
Dodao je da, uz neuhranjenost i zagađenu vodu, problem predstavlja i manjak lekova i medicinskih zaliha i opreme. Jedna bolnica koju je posetio imala je dovoljno lekova za samo 40 od 140 pacijenata obolelih od tuberkuloze.
  • Mikula

    13.07.2018 10:43
    USA
    Tatata tira,
    Stize demokratijaaaaa

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet