Tajland želi kontrolu nad snimanjem filmova o spasenim dečacima

Tajlandska vojna vlada saopštila je da je zabrinuta da bi mediji i filmski producenti mogli da iskoriste dečake koji su nedavno spaseni iz poplavljene pećine u toj zemlji i da zato želi da kontroliše kako će u filmovima biti prikazano teško iskustvo kroz koje su dečaci prošli i njihovo spasavanje.
Ministar kulture Vira Rodžpočanarat rekao je da će na sastanku Kabineta iduće nedelje predložiti formiranje specijalnog komiteta koji će nadzirati sve u vezi sa snimanjem filmova, dokumentaraca i priloga o iskustvu 12 dečaka i njihovog fudbalskog trenera, koji su bili blokirani u pećini skoro tri nedelje.
 
Tajlandske vlasti su, nakon što su se dečaci vratili kući, kritikovale više medija, većinom stranih, da su ignorisali zvaničan savet da ostave dečake na miru barem mesec dana, kako ne bi bili izloženi psihološkom stresu. Potpredsednik tajlandske vlade Visanu Kre-ngam rekao je da je zvaničnicima iz Ministarstva za socijalni razvoj i ljudsku bezbednost naložio da se postaraju da se mladi fudbaleri i oni koji su sa njima povezani ne uznemiravaju dok prolaze kroz period oporavka.
 
On je upozorio strane medije da bi mogli da se suoče s krivičnim gonjenjem, čak i ako nenamerno prekrše zakone o zaštiti dece. Visanu, koji važi za visokog pravnog eksperta tajlandske vladajuće hunte, rekao je da dečaci imaju pravo da potpisuju ugovore u sopstvenu korist, ali je napomenuo da će vladin komitet pružati savete "kao menadžer", ne tražeći profit za sebe.
 
Visoki tajlandski zvaničnik je rekao i da je vlada "veoma uplašena" da bi neki od onih koji su bliski dečacima mogli da budu prisiljeni da potpišu ugovore "jer, kada se ugovor jednom potpiše, ta osoba ne može više ništa da uradi i zato je potrebna pomoć nekoga ko se razume u pravo".
  • Z

    21.07.2018 13:07
    Pa naravno, pozitivno sam se iznenadio i svaka cast predsedniku i vladi Tajlanda kod nas bi im odmah našli strane partnere i naravno po 100000.......po zaposlenom u snimanju filma ili sta bi ovi nasi vec izmislili

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.