Sukobi na maršu neonacista u Berlinu

Oko 500 neonacista marširalo je ulicama Berlina na godišnjicu smrti ratnog zločinca i Hitlerovog zamenika Rudolfa Hesa, javljaju nemački mediji.

Najmanje jedan policajac povređen je danas kada se 500 aktivista, uzvikujući "Nacisti napolje", sukobilo sa istim brojem neonacista koji su marširali ulicama Berlina na godišnjicu smrti ratnog zločinca i Hitlerovog zamenika Rudolfa Hesa.

Mnogi radikalni desničari, obučeni u crvenu i belu odeću, nosili su crveno-belo-crnu zastavu Trećeg rajha. Jedna grupa učesnika marša je nosila transparent na kom je pisalo: "Ni zbog čega ne žalim: Nacionalsocijalisti Berlina". 
 
Portparol berlinske policije izjavio je agenciji Rojters da ima izveštaja o povređenima i da su neki učesnici kontrademonstracija gađali ultradesničare kamenicama i flašama. 
 
Kako je naveo, najmanje jedan policajac je povređen i sukobi još traju. Radikalni desničari tradicionalno obeležavaju 17. avgusta 1987. kada se Hes obesio u savezničkom zatvoru za ratne zločince u berlinskoj četvrti Špandau gde je služio doživotnu kaznu. Marš je najpre trebalo da bude održan u Špandauu, ali su ga organizatori posle premestili u centar grada kako bi izbegli kontramiting s levog političkog spektra. 
 
U Špandauu se ranije okupilo samo 40-tak neonacista. Neki od učesnika skupa su nosili natpise poput "Ubistvo ne zastareva", aludirajući na to da Hes u 93. godini nije izvršio samoubistvo, kako glasi službeni uzrok smrti, nego da je ubijen, prenosi Hina. 
 
Oba okupljanja obezbeđivalo je oko 2.300 policajaca.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet