Nemački ministar posetio Aušvic

Nemački ministar spoljih poslova Hajko Mas posetio je nekadašnji nemački logor smrti Aušvic-Birkenau.
 Nemački ministar posetio Aušvic
Foto: Pixabay
On je tim gestom poručio da će "sećanja na te neverovatne zločine koja je njegova nacija počinila pre sedamdeset godina zauvek ostati živa".
 
Mas je u knjizi utisaka napisao da je logor Aušvic bio "pakao na zemlji" i dodao da se "pun tuge i stida, klanja pred milionima žena, muškaraca i dece koju su nacisti ubili na ovom i drugim mestima. 
 
Zbog ovih žrtava Nemačkoj je ostalo zaveštanje da se na svakom mestu i svuda bori za dostojanstvo i čovečnost i ta odgovornost nikada neće prestati". 
 
Masova poseta jugu Poljske uključila je i susret sa poljskim kolegom Jacekom Čaputovičem sa ciljem jačanja bilateralnih odnosa, prenosi AP. 
 
Ove dve zemlje su susedi, navodi agencija, saveznici i važni trgovinski partneri. Njihovi odnosi, dodaje se, zahtevali su i dodatne napore, jer je Poljska od Nemačke tražila 850 milijardi dolara za odštetu zbog nanete štete u Drugom svetskom ratu. 
 
Berlin takođe nije zadovoljan promenama koje vladajuća partija u Poljskoj uvodi u pravni sistem, a za koje EU tvrdi da urušavaju sudsku nezavisnost, piše AP i dodaje da vlast u Poljskoj, s druge strane, tvrdi da su to reforme korumpiranog i neefikasnog pravnog sistema.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet