VIDEO: Nemačka predstavila prvi voz na vodonik

Nemačka je predstavila prvi voz koji kao gorivo koristi vodonik, što predstavlja početak napora da se vozovi koji koriste dizel zamene skupljom, ali više ekološkom tehnologijom.
Dva plava voza francuske kompanije "Alstom" počeli su da saobraćaju na liniji dugoj stotinu kilometara između nemačkih gradova Kukshaven, Bremerhafen, Bremerverde i Bukstehude, kojom obično saobraćaju vozovi sa dizel-motorima.
 
"Prvi voz na vodonik ulazi u komercijalnu upotrebu i sve je spremno za serijsku proizvodnju", izjavio je izvršni direktor "Alstoma" Anri Popar-Lafarž.
 
Iz kompanije je saopšteno da je planirano da 14 vozova koji ne emituju štetne gasove bude poslato u Donju Saksoniju do 2021. godine, a interesovanje za novu tehnologiju pokazale su i druge nemačke pokrajine.
 
Vozovi sa pogonom na vodonik opremljeni su gorivim ćelijama, koje proizvode elektricitet kombinovanjem vodonika i kiseonika u procesu čiji su jedini nusproizvodi voda i vodena para.
 
Projektni menadžer u "Alstomu" Štefan Šrank izjavio je da kupovina novog voza košta više od kupovine dizel-voza, ali da je novi voz jeftiniji za rad.
 
U saopštenju kompanije navodi se da su interesovanje za nove vozove pokazale i druge zemlje, uključujući Veliku Britaniju, Holandiju, Dansku, Norvešku, Italiju i Kanadu.
 
Vlada Francuske je ranije saopštila da želi da prvi voz koji kao gorivo koristi vodonik bude na francuskim prugama do 2022. godine.
 
  • Nije to za sad

    18.09.2018 20:44
    Leti, leti... voz!
    Teroriste raduje ova vest. Sa vozovima na struju nisu mogli mnogo, dok sa ovim...
  • Nikola

    18.09.2018 07:50
    Taman
    Taman dok se uhodaju biće i naše pruge spremne za ove vozove. Samo napredno do tada.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet