Slovenija razmatra zapošljavanje penzionera

Slovenačka Vlada razmišlja da podstakne i motiviše veći broj nezaposlenih i penzionera da se uključe u domaće tržište rada, izmedu ostalog i zbog kritika da nekima više odgovara da ne rade i da primaju socijalnu pomoć.
Slovenija razmatra zapošljavanje penzionera
Foto: Pixabay
"Šokira me kad čujem nekog da kaže da se u Sloveniji ne isplati raditi i žao mi je da prethodna vlada nije uspela da napravi radno zakonodavstvo fleksibilnijim", rekao je ministar ekonomije Zdravko Počivalšek.
 
On je dodao da je nedostatak radne snage u Sloveniji, koja mora da uvozi radnu snagu zbog ekonomskog rasta poslednjih godina, jedan od glavnih faktora zbog kojih bi planirani rast BDP sledećih godina mogao biti manji od mogućeg.
 
Ove godine na berzi rada registrovano 74.000 nezaposlenih, a ministar kaže da je bar 20.000 moguće zaposliti, uz promene u politici socijalnih davanja i nadoknada za nezaposlene. Visina osnovnih minimalnih životnih troškova ove godine u Sloveniji je procenjena na 441 evra pa je iznos davanja povećan na 331 evro. 
 
S druge strane, minimalna zakonom zagarantovana plata za puno radno vreme, a dobija je više desetina hiljada zaposlenih, iznosi 638 evra. Taj raspon po ocenama nekih poslodavaca je premali pa se nekima više isplati da se registruju kao socijalni slučaj umesto da prihvate posao.
 
Oni traže mere stimulacije za dobijanje potrebnog kadra s berze, uprkos velikom broju zaposlenih stranaca koji su poslednjih godina popunjavali rupe na domaćem tržištu rada.
 
Drugi izvor za dodatno aktiviranje kadrova za tržište rada, prema oceni Počivalšeka, leži u zapošljavanju starijih koji su već u penziji, a još su sposobni za rad ili imaju znanja za predduzeća u kojima su radili.
 
"Preduzeća koja radnike tretiraju samo kao sredstvo nemaju perspektivu uspešnog poslovanja, a ako budu htela da budu uspešna i ostvare dodatnu vredenost, moraće sa radnicima da uspostave odnose koji se ne temelje samo na plati", rekao je ministar.
 
On je najavio da će Slovenija, osim stranih radnika s područja bivše Jugoslavije, više zapošljavati i one iz drugih područja pa je vlada u tom smislu sklopila i prve sporazume o zapošljavanju s Gruzijom i Ukrajinom.
 
Prema podacima statističkog zavoda, u Sloveniji radi oko 70.000 stranaca. Među njima je oko 40 odsto iz BiH, a dosta ih je i iz Srbije, Kosova, Makedonije i Hrvatske.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.