Sobranje usvojilo odluku za pristupanje ustavnim izmenama

Skupština Makedonije je dvotrećinskom većinom od 80 glasova usvojila odluku za pristupanje ustavnim izmenama u skladu sa dogovorom sa Grčkom.
Sobranje usvojilo odluku za pristupanje ustavnim izmenama
Foto: Pixabay
Glasalo se dva puta - prvo korišćenjem elektronskog sistema, ali se na insistiranje šefa poslaničke grupe opozicionog VMRO Dragana Dajeva ponovo glasalo pojedinačnim izjašnjavanjem poslanika.
 
Tokom prvog glasanja poslanici VMRO DPMNE ustali su sa svojih mesta i stali pored zida sale da bi se videlo ko glasa, a pojedinačno glasanje zahtevali su jer su sumnjali u elektronski sistem.
 
I u prvom i u drugom glasanju 'za' je bilo 80 poslanika (poslanici vladajuće koalicije SDSM i DUI, podržani delom poslanika koalicije VMRO DPMNE i albanskih opozicionih partija), dok je u drugom glasanju 39 poslanika koalicije VMRO DPMNE glasalo protiv.
 
Sednici su prisustvovali premijer Zoran Zaev i ministar unutrašnjih poslova Nikola Dimitrov koji je potpisao dogovor sa Grčkom.
 
Ovim glasanjem završena je prva od ukupno tri faze u postupku za izmenu Ustava. U drugoj fazi treba da se ozvaniči predlog amandmana i za to je potrebna prosta većina ili 61 glas od ukupno 120 poslanika. Treća faza je usvajanje amandmana za šta je neophodna dvotrećinska većina odnosno podrška najmanje 80 poslanika.
  • Anonimus

    20.10.2018 10:11
    Kupovina glasova kakva se retko viđa. Četiri poslanika koja su učestvovala u incidentu u Sobranju prilikom konstituisanja važećeg saziva i protiv kojih se vodio sudski proces su uslovili glasove prekidom sudskog postupka. Naravno, Zajev je prihvatio ucenu...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet