Više od 60 lidera na obeležavanju godišnjice završetka Prvog svetskog rata

Više od 60 šefova država i vlada, među kojima Donald Tramp i Vladimir Putin, prisustvovaće u Parizu 11. novembra obeležavanju 100 godina od završetka Prvog svetskog rata, dan posle simbolične ceremonije na mestu gde je potpisano primirje, kojoj će prisustvovati predsedsednik Francuske Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel.
Makron će pre toga od 4. do 9 novembra obići glavna mesta sukoba tokom Prvog svetskog rata u Francuskoj, saopštila je Jelisejska palata i dodala da će francuski predsednik, u prisustvu više od 60 lidera, održati govor u nedelju 11. novembra ispred Trijumfalne kapije u Parizu.
 
Lideri će potom prisustvovati Forumu za mir koji će simbolično otvoriti kancelarka Merkel. Cilj je da se taj skup održava svake godine u Parizu kao promovisanje "reformisanog i obnovljenog multilateralizma".
 
Primirje su 11. novembra 1918. godine potpisale Nemačka i savezničke snage u vagonu u šumi u Kompjenju, čime je završen Prvi svetski rat.
 
Lokalne vlasti u celoj Francuskoj pozvane su da se oglase zvonima 11. novembra u 11 sati kada je primirje potpisano.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet