VIDEO: Otvoren najduži most na svetu

Kineski predsednik Si Đinping otvorio je najduži most na svetu, koji povezuje Hongkong, Makao i kontinentalnu Kinu.
"Zvanično proglašavam otvorenim most Hongkong-Džuhaj-Makao", izjavio je kineski predsednik u kratkom obraćanju na ceremoniji u kineskom gradu Džuhaju, u provinciji Guangdong.
 
Povodom inauguracije je priređen vatromet iznad više deonica najdužeg mosta na svetu.
 
Ovaj most dug je 55 kilometara. Izgradnja je trajala devet godina, a troškovi su iznosili oko 20 milijardi dolara.
 
Deo te saobraćajnice ide kroz tunel ispod mora, čime se brodovima omogućava nesmetani prolaz kroz deltu Biserne reke (Đuđjan), srce kineskog proizvodnog sektora.
 
Rojters navodi da će, sa otvaranjem ovog mosta, koji ima veliki ekonomski i politički značaj, vreme putovanja preko delte Biserne reke sa nekoliko sati svesti na samo 30 minuta.
 
Ovaj most predstavlja fizičku vezu sa Hongkogom, finansijskim centrom Azije, nad kojim je Kina od Britanije preuzela kontrolu 1997. godine uz garancije da će taj poluautonomni region zadržati svoj pravni i ekonomski sistem u narednih 50 godina.
 
  • Xyz

    23.10.2018 13:05
    .
    Vlado, Zezeljev most nema 55 km pa su ga gradili 18 godina kao filigranski rad i jos ga rade :)
  • Semiramida

    23.10.2018 12:20
    Kameno doba
    Kada vidim ovako nesto, Srbija kao da je još uvek u kamenom dobu...
  • somi

    23.10.2018 11:10
    cilj
    Kineski predsednik otvara najduzi most na svetu a nas otvara semafore i prodavnice.Ali,odbojkasice su mu pokazale put ka cilju!!?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.