Višegodišnje kazne zatvora za ubistvo Fedora Frimermana

Viši sud u Beogradu osudio je četvoricu bivših radnika obezbeđenja splava "Saund", jer su na smrt prebili Fedora Frimermana ispred splava i naneli teške povrede dvojici njegovih prijatelja.
Osuđeni su za krivično delo teške telesne povrede, iako ih tužilaštvo tereti za najteže krivično delo – teško ubistvo. Ovo je prvostepena presuda tako da i osuđeni i tužilaštvo imaju pravo da ulože žalbu.
 
Negomir Urošević (27) osuđen je na osam godina i četiri meseca zatvora, Denis Pavlov (41) na 10 godina i šest meseci zatvora i Dušan Davidović (29) na osam i po godina zatvora. Sud im je ukinuo pritvor u kojem su bili od incidenta i odredio im kućni pritvor uz elektronski nadzor. Dušan Mihajlović (40) je osuđen na dve godine i tri meseca zatvora, a on se branio sa slobode.
 
Obrazlažući presudu, sudija Bojan Mišić rekao je da se te noći, 27. jula 2013. godine, dogodilo nešto što nije smelo da se desi, a da je sama ličnost Fedora Frimermana izazvala veliku pozornost javnosti u tom slučaju. "Za nas koji ga nismo poznavali, ostalo je upečatljivo sećanje njegovih srodnika, brojnih prijatelja i nesporno je da se radilo o posebnom čoveku koji je puno držao do prijateljstva i da je ostavio veliku prazninu, čak i kod onih koji su ga površno poznavali", rekao je sudija.
 
Tokom suđenja, utvrđeno je da je Frimerman bio lišen svake agresivnosti i da ničim nije doprineo da dođe do takvog događaja. "Na fotografiji nakon smrti na njegovom licu se vidi izraz potpunog mira, lišenog svih ovozemaljskih briga. Prethodno se vide slike gde se veseli sa prijateljima i grli ih", objasnio je sudija.
 
Međutim, kako je naveo, zakon ne pravi razliku između žrtava. "Zakon isto štiti i ljude bliže anđelima i one koji su daleko od toga", istakao je sudija. Naglasio je da sud u ovom predmetu nije imao takozvani krunski dokaz koji bi isključio sve ostalo, već da je svoju presudu doneo na osnovu mnoštva dokaza iz saslušanja očevidaca, svedoka i veštaka.
 
Sudija Mišić je ukazao da sud nije vezan pravnom kvalifikacijom krivičnog dela koje tužilac navodi u optužnici, te da tokom suđenja nije dokazano da su optuženi imali umišljaj da izvrše krivično delo ubistvo, kao ni teško ubistvo. Zato je sud prekvalifikovao delo u teške telesne povrede sa smrtnom posledicom koje je izvršeno sa nehatom, odnosno da su optuženi olako držali da do smrti neće doći.
 
Osvrćući se na ukidanje pritvora, sudija je naveo da našu državu Evropska unija stalno kritikuje zbog predugog trajanja pritvora, dok Zakonik o krivičnom postupku nalaže da pritvor traje koliko mora i da može da se zameni blažom merom kad god je moguće, što je danas sud i učinio.
 
Ispred Palate pravde, pred izricanje presude, okupila se grupa Frimermanovih prijatelja i članova porodice. Držali su njegovu sliku i tražili pravičnu osudu za optužene.
 
Frimerman je nastradao dok je pokušavao da spreči sukob prijatelja i radnika obezbeđenja koji je izbio na splavu. Tom prilikom je njegov prijatelj Milan Modrinić zadobio povrede.
 
Porodica pokojnog mladića ranije se pridružila krivičnom gonjenju optuženih i zbog pretrpljenog duševnog bola zatražila odštetu od 7.000 evra. Fedorova majka nije prisustvovala izricanju presude.
 
Autor: Tanjug
  • /

    13.04.2016 21:34
    Majko moja....gde će vam duša sudijo Mišiću?! Niste Vi ni M od Mišić....možda neki Poltrončić

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.