Ovo je profil prosečnog kandidata za poslanika

Prosečan kandidat za narodnog poslanika je 43-godišnji fakultetski obrazovani muškarac iz Beograda, a najveći procenat kandidata sa fakultetskom diplomom ima lista "Dosta je bilo-Saša Radulović", pokazuje istraživanje Instituta za evropske poslove.

Kako je saopšteno, istraživanje je zasnovano na analizi proglašenih izbornih lista, a obuhvaćeni su obrazovni profil, ravnopravnost polova, starosna struktura i teritorijalna raspodeljenost kandidata.

Od ukupno 250 kandidata, lista "Dosta je bilo-Saša Radulović" ima 186 fakultetski obrazovanih ili 74,7 odsto, sledi lista "Ivica Dačić-SPS, JS, Dragan Marković Palma" sa 179 kandidata sa završenim fakultetom ili 71,6 odsto dok najmanje pojedinaca sa fakultetskom diplomom, 130 ili 54,17 odsto ima lista "Dveri-DŠ-Sanda Rašković-Ivić".

Istraživanje je pokazalo da lista "Ivica Dačić-SPS, JS, Palma" ima najveći broj doktora nauka na izbornoj listi, 22 kandidata ili 8,4 odsto, sledi lista "Aleksandar Vučić-Srbija pobeđuje" sa 21 doktorom nauka dok četiri liste nemaju doktore nauke među kandidatima.

Prvi put u istoriji višestranačja u Srbiji, žene predvode tri izborne liste, i to Sanda Rašković Ivić listu "DSS-Dveri", Milica Đurđević listu "Za slobodnu Srbiju-Zavetnici" dok je na čelu liste Partije za demokratsko delovanje Ardita Sinani.

Najstarije kandidate ima manjinska lista "Muamer Zukorlić-Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka" čiji prosečan član ima 58 godina, slede liste "Aleksandar Vučić-Srbija pobeđuje" sa prosečnom starošću od 48 godina i liste "Dr Vojislav Šešelj-Srpska radikalna stranka" i "DSS-Dveri" čiji su kandidati u proseku stari 46 godina.

Najveći broj kandidata mlađih od 30 godina, oko 94 odsto, ima lista "Dijalog-Mladi sa stavom-Stanko Debeljaković", slede Zavetnici sa 36 odsto i lista "Za pravednu Srbiju-DS, Nova, DSHV, ZZS" sa 22 odsto, dok najmanje mladih kandidata imaju liste "Aleksandar Vučić-Srbija pobeđuje", "Ivica Dačić-SPS, JS, Dragan Marković Palma" i lista "DSS-Dveri".

Istraživanje je pokazalo da od 198 opština u Srbiji, njih 76 nema svoje predstavnike na izborima 24. aprila kao i da najveći broj kandidata za poslanike dolazi iz Beograda, Novog Sada, Niša, Kragujevca.

Istraživanje Instituta za evropske poslove sprovedeno je tokom aprila a biće predstavljeno večeras u beogradskom Domu omladine.

Autor: Beta

  • @Mile

    21.04.2016 22:16
    Krivi smo mi
    Verujem da zAvetnika ima podosta. Ali zato što su se namnožili nisu krivi oni, nego mi. Mi smo hteli sve lepo, mirnim putem i tako redom, a to sa takvom vrstom bića ne ide.
    Ima puno primera u prirodi i u susedstvu (pa i u komšiluku) kako se suzbijaju štetočine, posebno agresivni korovi sa korenom daleko na Istoku. Svojevremeno, kad je NATO sprovodio zaprašivanje takvi su bili manji od makovog zrna, nije im na pamet padalo da dignu glavu.
    Ovi korovi su jaki samo kad su u bokoru, ili beše čoporu i kad im iz korena, ili beše Centra, narede kuda da idu i šta da rade.
    Vidim ja, ništa bez okopavanja.
  • Mile

    21.04.2016 15:59
    Gulaš i sarma forever
    A sinoć gledam na RTV lik iz Zavetnika ili šta su već, kako neko pomene Vojvodinu njemu kreće pena na usta. I svi u studiju su od strane dotičnog bili proglašeni za strane plaćenike jel nisu srbende na nivou, tolerancija mu je velika nula, jednostavno nema mesta za različitost. I na poslu ih imam par, samo što ne vade noževe kad se suprostaviš njihovim stavovima.
  • Miki

    21.04.2016 12:58
    "najmanje pojedinaca sa fakultetskom diplomom, 130 ili 54,17 odsto ima lista "Dveri-DŠ-Sanda Rašković-Ivić"." Za šovinizam i fašizam ne treba puno pameti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.