Ima li izborna tišina smisla u eri društvenih mreža?

Izbornu tišinu treba ili potpuno ukinuti ili smanjiti njeno trajanje na jedan dan, smatraju sagovornici Danasa. Navode da u eri društvenih mreža izborne kampanje stranaka ne staju, već se sele na platforme kao što su Fejsbuk, Tviter ili Jutjub, a državne institucije nemaju delotvorne mehanizme za njihovo ograničavanje.
Prakse zemalja su različite, pa tako tišina u Hrvatskoj i Rusiji traje 24 sata, a u Slovačkoj čak sedam dana.
 
"Izborna tišina traje po jedan dan u Bosni i Hercegovini i Bugarskoj. Rumunija i Crna Gora imaju isto kao i mi, dva dana izborne tišine. Mnoge zemlje započinju sa izbornom tišinom u danu predviđenom za glasanje, poput Mađarske, Italije, Makedonije. U velikom broju zemalja ne postoji izborna tišina poput Velike Britanije, Belgije, Holandije, Švajcarske. U SAD ne postoji izborna tišina osim na dan glasanju u neposrednom okruženju biračkog mesta budući da je od strane Vrhovnog suda izborna tišina označena kao ograničavanje slobode govora", kaže profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Krstić.
 
U tom periodu se, kako objašnjava, ostavlja biračima da sumiraju utiske iz kampanje i da slobodnom voljom odluče za koga će glasati na izborima.
 
"Takođe, izborna tišina posebno ima značaja u zemljama krhke demokratije gde se lako može zloupotrebiti izborni proces buđenjem velikih strasti, zaoštravanjem odnosa sa političkim konkurentima i senzacionalističkim nastupima političkih predstavnika neposredno pred dan određen za glasanje", ističe sagovornik Danasa. Kako kaže, on je zagovornik postojanja izborne tišine, ali smatra da se može razmisliti o njenom smanjivanju na jedan dan.
 
Đorđe Vuković, programski direktor Cesida, kaže da je izborna tišina u suštini zastarela forma i da se odnosi na stanje koje je bilo pre 25 ili 30 godina. Prema njegovim rečima, zabrana obavljanja izborne kampanje se odnosi na tradicionalne medije, odnosno televiziju i štampu i ne može se kazniti niko ukoliko se reklamira putem interneta ili zato što bilbordi stranaka, pa i od prošlih izbora, stoje i dan-danas na ulicama i blizu biračkih mesta.
 
Autor: Danas
  • m

    23.04.2016 15:13
    axa,tisina
    sps mi zadenuo flajer u brisac,i tako po celom centru...jel to spada u nemo promovisanje?mislim da mi mozda ni ne znamo sta podrazumeva predizborna tisina,a ni oni.
  • Huncut

    23.04.2016 13:26
    Ima, barem nas ne gnjave sa tv-a. A drustvene mreze, pa boze moj svako po nahodjenju...i mislim da manje ometaju gradjane od televizora.
  • DonJuan

    23.04.2016 13:23
    Ima smisla! Milina je citati vesti ova dva dana kad se u njima ne pojavljuju odvratne karikature od politicara!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija