Srbija 19. u Evropi po uticaju, Nemačka najmoćnija

Nemačka je bez premca najuticajnija evropska država, dok Srbija zauzima 19. mesto, navodi evropsko izdanje sajta Politiko, koji je listu načinio poredeći uticaj lidera zemalja i ambasadora u EU.
Politiko je u listu uvrstio i članice EU i države kandidate za članstvo, a redosled je utvrdio kombinujući uticaj lidera država i ambasadora u EU, koji predstavljaju vezu između Brisela i prestonica, stabilnost vlada, jasnu strategiju i "sirovu snagu država". Ključni faktor pri sastavljanju te rang-liste, navodi Politiko, jeste rastući uticaj lidera poslednjih godina, ali i značaj uloge ambasadora koji pripremaju susrete i "održavaju diplomatiju u životu" između takvih susreta.
 
Za srpskog premijera Aleksandra Vučića, Politiko navodi da se dobro kotira kao čovek sa kojim EU može da rešava probleme, pa je Srbija rangirana bolje od brojnih članica Unije, uključujući Hrvatsku, Sloveniju, Portugal, Bugarsku i Rumuniju. Analiza pokazuje i kako je zemlja rangirana, kao i da li je njeno kretanje na listi pozitivno, neutralno ili negativno, na osnovu očekivanih događaja u narednim mesecima, objašnjava se na sajtu.
 
Prognoza za Srbiju je, tako, ocenjena kao neutralna, a najveću prepreku za dalji napredak naše zemlje predstavlja Hrvatska, ocenjuje portal.
 
Među liderima, nemačka kancelarka Angela Merkel je bez premca, navodi Politiko.  Velika Britanija je, po uticaju, druga država EU, smatra Politiko, Francuska je na trećem, a Italija na četvrtom mestu.  
 
Mađarska je na šestom mestu, dok je premijer Viktor Orban opisan kao političar sa dugoročnom strategijom. Hrvatska se nalazi na 30. mestu te liste, pri čemu će nastojanja Zagreba da blokira evropski put Srbije izazvati negativne posledice i gubitak uticaja, navodi Politiko.
 
Rumunija se nalazi na 27. mestu, Bugarska mesto iza, dok je Grčka na 11. mestu.  Od kandidata za članstvo, od 31. do 33. mesta nalaze se Crna Gora, Makedonija i Albanija. Bosna i Hercegovina nije ušla na listu.
 
Autor: Tanjug
  • @brknwa

    28.04.2016 23:31
    nije u evropi al jeste kandidat, prvo procitaj tekst pa onda prdi
  • Breaking Newa

    28.04.2016 22:27
    Srbija nije u Evropi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija