Sud odlučio: Funkcioneri SRS neće biti izručeni Hagu

Viši sud u Beogradu odlučio je da se troje funkcionera SRS ne izruče Haškom tribunalu, saopštila je Srpska radikalna stranka.

Haški tribunal je zahtevao njihovo izručenje zbog suđenja povodom optužbi da su uticali na svedoke u postupku protiv Vojislava Šešelja.

Sudija za prethodni postupak doneo je rešenje kojim se utvrđuje da nisu ispunjeni uslovi za predaju i hapšenje okrivljenih Petra Jojića, Vjerice Radete i Jove Ostojića, po nalogu Tribunala u Hagu, saopštila je SRS.

Sudija je, kako se navodi, utvrdio da postoji pravna obaveza Republike Srbije da isporučuje samo okrivljene za najteže ratne zločine, genocid i zločine protiv čovečnosti. Za optužene zbog nepoštovanja suda ta obaveza ne postoji, navodi se u saopštenju.

Ova odluka, međutim, nije još pravosnažna. Konačnu odluku će doneti tročlano veće tog suda.

Vjerica Radeta, Petar Jojić i Jovo Ostojić juče su saslušani pred sudijom za prethodni postupak Odeljenja za ratne zločine povodom zahteva Haškog tribinala za njihovo hapšenje i izručenje.

Haško tužilaštvo je optužilo Radetu, Jojića i Ostojića da su vršili pritisak na dvojicu svedoka tužilaštva da svedoče u korist Šešelja, nudeći im protivusluge.

Lider SRS-a Vojislav Šešelj je u martu prvostepenom presudom Tribunala u Hagu oslobođen svih optužbi za ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tokom ratnih sukoba i za proterivanje Hrvata iz Vojvodine.

Tužilaštvo Haškog tribunala je najavilo žalbu na tu presudu kojom će tražiti od Žalbenog veća da preinači presudu i Šešelja proglasi krivim ili da presudu ukine u celosti i naloži ponavljanje suđenja.

  • Nar

    18.05.2016 20:41
    @/
    Rak-foliranje! To je rezultat dr Bojića da isfolira Hag. Zato je sad dobio mesto podpredsednika sranke! Vrli Miloševićev doktor sa etičkim kodeksom!
  • Richi

    18.05.2016 16:52
    Hag je puko sad na EU juris!
  • /

    18.05.2016 14:28
    /
    znaci ceo cirkus je zbog imuniteta a rak-foliranje

    umesto da ga posalju zajedno sa masnicom

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.