Srbija dobija još jedan zatvor

Izgradnja potpuno novog zatvora u Pančevu počeće do kraja sledeće nedelje, potvrđeno je u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Biće to drugi po redu novi zatvor, posle "Padinske skele", koji je izgrađen u poslednje dve i po decenije, pišu "Novosti".

Budući zatvor imaće status Kazneno-popravnog zavoda i kapacitet za 500 lica lišenih slobode, odnosno 300 osuđenika i 200 pritvorenika. Biće izgrađen na 10 hektara zemljišta postojeće ekonomije, koja je u sastavu Okružnog zatvora i nalazi se na putu za Bavanište. Planirano je da se ceo kompleks, na 24.000 kvadrata, sastoji od sedam zgrada: dve za smeštaj osuđenika, kuhinje, upravne zgrade, prijavnice, zgrade za posete i tehničkih prostorija.

Zavod će biti građen u skladu sa savremenim standardima, najvišim stepenom obezbeđenja i opremljen posebnim tehničkim sistemom zaštite. Na ulazu će se nalaziti neprobojna stakla, KD vrata najnovije generacije, tunel za skeniranje stvari, kao i prostorije za ručni pretres. Ceo kompleks biće ograđen perimetarskim sistemom zaštite (uključuje se signalizacija u slučaju ugroženosti), a objekat infracrvenim senzorima i više stotina kamera za video-nadzor.

Do kraja godine planiran je početak izgradnje i novog KPZ u Kragujevcu.

U Srbiji trenutno postoji 35 zatvora, od kojih pet na KiM.

Ceo tekst "Novosti" možete pročitati OVDE.

Podsetimo, rezultati istraživanja Saveta Evrope o situaciji u evropskim zatvorima, pokazali su da je Srbija u 2014. godini bila deseta na starom kontinentu po prepunjenosti zatvora.  U izveštaju se zaključuje da je u Srbiji u 2014. godini bilo 110 zatvorenika na 100 raspoloživih mesta u zatvorima, dok je u celoj Evropi bilo 94 zatvorenika.

Zatvorenici u Srbiji u proseku izdržavaju kaznu od jedne do tri godine zatvora, da svaki peti zatvorenik izdržava kaznu zbog dela povezanih sa drogom, a svaki drugi zbog krađe, dok je prosečna starost zatvorenika 36 godina, pri čemu je procenat zatvorenica (3,2 odsto) manji od evropskog proseka (pet odsto).

  • Malo je to

    22.05.2016 09:28
    Treba da dostignemo standarde amerike. Tamo je na 350 miliona stanovnika oko 3.5 miliona u zatvorima. 1%, nije to malo, svaki 100-ti u zatvoru.
    A oni, tek su sada počeli nas da dostižu. Do skoro im je bilo dobro. Kaskaju 30 godina za nama.
    Ovoj vlasti će trebati ne jedan, nego 10 zatvora.
  • Sale NS

    22.05.2016 08:37
    Lista potencijalnih...
    ... prvazilazi samo još jedan zatvor. Najmanje što je potrebno je makar još po jedan u većim centrima jer političari, tajkuni, estrada, pravosuđe, medicinari, rijaliti zvezde i ostale barabe se broje na hiljade !
  • nss

    22.05.2016 08:04
    nn
    politicari su dozivotni ,dakle imaju imunitet i za njih je ova gradjevina put na mesec,lopine i bagra na nivou dobijaju nanogice i usmene opomene....znaci ovo je za nas i onaj nesretni narod koji nema da plati disanje vazduha,odzacarinu i sl.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.