Novi Sad među gradovima koji kriju podatke o budžetu i broju zaposlenih

Poverenik za informacije od javnog značaja je od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu zatražio da sprovede postupak nadzora u 11 lokalnih samouprava zbog uskraćivanja informacija koje je od njih tražio Savet za borbu protiv korupcije Vlade Republike Srbije.

Poverenik je, u pismu zatražio da to ministarstvo, kao nadležno za nadzor nad primenom Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i Zakona o lokalnoj samoupravi, obezbedi i primenu drugih, zakonom predviđenih mera, uključujući i pokretanje postupaka odgovornosti za kršenje zakona.

"Neposredan povod je činjenica da je Poverenik u toku samo jednog dana u ovom mesecu primio čak 11 žalbi Saveta za borbu protiv korupcije zbog uskraćivanja informacija koje je tražio od jedinica lokalne samouprave", navodi se u saopštenju Poverenika. Reč je o sledećim gradovima i opštinama: Niš, Novi Sad, Čačak, Kragujevac, Sremska Mitrovica, Zrenjanin, Pančevo, Ćuprija, Zaječar, Bujanovac i Tutin.

Informacije koje je Savet tražio spadaju u krug informacija koje očigledno, nesporno predstavljaju apsolutno legitiman predmet interesovanja javnosti - broj zaposlenih, uknjižene nekretnine, dodeljene subvencije, podaci o drugim budžetskim davanjima i slično, ocenio je Poverenik.

Poverenik stoji na stanovištu da bi takve informacije trebalo da su dostupne svakom građaninu, najširoj javnosti, i bez posebnog zahteva, na proaktivnoj osnovi, na veb prezentacijama lokalnih samouprava.

  • Evo ulazio sam

    27.05.2016 09:50
    @nervirach U budžetsku ustanovu i pola su na "ov" čki" i ostalo, samo su svi izgleda kao onaj vaš VrebalOV što je bio veliki pobornik autonomije a sada podržava SNS.
  • /

    25.05.2016 16:01
    /
    da li ima 5 cvarkova u celom gradu da radi u nekom jp
  • ns

    25.05.2016 15:25
    U NS je broj parazita vec nadmasio broj stanovnika. Plate se dele i onima koji se nikada nisu ni pojavili u firmama samo postoje na platnom spisku a mnogi nisu cak ni iz NS.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.