Od izvršitelja zaštićeni samo vojska i policija

U Srbiji gotovo da ne postoji stvar koja ne može biti predmet plenidbe izvršitelja ili poreznika.
To pokazuje poslednji slučaj plenidbe vozila Hitne pomoći u Nišu. Zbog neplaćenih dežurstava, rada na praznik i jubilarnih nagrada za koje nisu uplaćene ni dažbine državi vredne 1,2 miliona dinara, niški poreznici su započeli prinudnu naplatu od tamošnje Hitne pomoći. Zbog blokiranog računa ova institucija je popisala službena vozila, i sada se čeka da li će se dug izmiriti prodajom kola na licitaciji ili na neki drugi način. 
 
Ipak, iz ove ustanove poručuju da pacijenti nijednog trenutka neće biti ugroženi, jer je reč o službenim vozilima, a ne o vozilima za pacijente. Međutim, zakon nigde ne navodi da je zabranjena plenidba specijalizovih vozila, školskih tabli, računara dobijenih kao donacije, školskih koševa ili nameštaja u socijalnim ustanovama. 
 
Kako je rečeno u Komori izvršitelja za "Novosti", oni imaju tolerantniji odnos kada su dužnici školska, zdravstvena ili socijalna ustanova, ali podsećaju da ih zakon obavezuje da naplate dug.
 
Izvršitelji ne smeju da plene objekte, oružje i druge stvari koje se nalaze u vlasništvu vojske, ali od suda smeju. Javnost se u to uverila pre samo nedelju dana, kada su izvršitelji, ponovo u Nišu, zaplenili kompjutere Izvršnom odeljenju Osnovnog suda zbog 200.000 dinara neisplaćenih sudskih troškova prema Draganu Saviću. Njegov advokat Stanimir Đurić je najavio da će kompjuteri biti dati na licitaciju, ukoliko se dug ne isplati do petka.
 
Ovaj advokat je najavio i nove plenidbe, jer ima izvršene presude na još 1,2 miliona dinara, zbog čega postoji opasnost da sam sud uđe u blokadu, jer prema zakonu odštetu za neodbranjene optužnice plaćaju sudovi, a ne tužioci.
 
Od plenidbe su, između ostalog, izuzeti odeća, obuća, šporet, peć za grejanje, hrana, invalidska pomagala, lična pisma, ratne spomenice, ali i kućni ljubimci i ogrev za tri meseca.
 
Ukupan poreski dug na nivou Srbije premašio je 700 milijardi dinara, a od te sume veliki deo je nenaplativ, pošto se većina preduzeća nalazi u stečaju ili je ugašena. Često se na spisku za licitaciju nalaze i oranice, voće, povrće, razne namirnice, pa čak i aparati za komarce. 
  • zivan

    27.05.2016 01:18
    Pobrkani lonccici
    Naravno da je katastrofa, privatni izvrssitelji u naplati poreza postaju neka vrsta paramilitarne sluzzbe sa izuzetno velikm izvrssnim ovlassccenjima. Prethodna vlast je na sliccan naccin organizovala komunalnu policiju...
  • Pacijent

    26.05.2016 17:48
    Hitna pomoć
    O kako bih voleo da donosiocima ovakvih nakaradnih zakona, ali i izvršiteljima koji ih sprovode, dođe maca na vratanca, pa da im zatreba hitna pomoć a ovi iz službe nemaju čime da im pomognu!
  • Pobrkani lončići

    26.05.2016 17:41
    ŽIVAN
    Katastrofa je što PRIVATNI IZVRŠITELJ koji naplaćuje PRIVATNA potraživanja ima veća ovlašćenja od FINANSIJSKE POLICIJE koji su državni službenici i naplaćuju poreske (državne )prihode!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.