Han: Nađeno rešenje za otvaranje poglavlja 23

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je danas da je nađena prihvatljiva formulacija za sve članice EU, uključujući Hrvatsku, za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima sa Srbijom i da je reč prevashodno o regionalnoj nadležnosti srpskog suda za ratne zločine.

Tu je nađena zadovoljavajuća informacija, rekao je Han. Evropski komesar je rekao da će to zvanično biti potvrđeno iduće nedelje na zasedanju komitetu stalnih predstavnika ambasadora članica EU.

Ranije danas RTS je prvo javio da je Hrvatska odblokirala otvaranje poglavlja 23 u pregovorima Srbije i Evropske unije, dok je Zagreb za N1 demantovao ovuinformaciju.

Predstavnici Hrvatske poslednja dva meseca blokiraju otvaranje poglavlja 23, postavljajući kao uslove pitanje regionalne nadležnosti suda za ratne zločine, zastupljenost hrvatske manjine u parlamentu i saradnju sa Haškim sudom. Da bi se pripreme za otvaranje poglavlja 23 nastavile, potrebna je jednoglasna odluka svih zemalja.

  • Grgolj

    26.05.2016 13:52
    Srbija nikad nije imala ambiciju da bude svetski ili evropski džandar. Samo balkanski.
  • ...

    26.05.2016 12:47
    A za to vreme, Crna Gora "odradila" vec 20-tak poglavlja... Tuga gde smo...
  • Nella

    26.05.2016 12:32
    Tutor
    Eh, i ovde treba tutor. Njima je lako, kad Merkelova kaže šta da urade, oni to i izvrše!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.