Porodica i prijatelji se oprostili od Bate Živojinovića

Na komemoraciji u Skupštini Beograda od legendarnog jugoslovenskog i srpskog glumca Velimira Bate Živojinovića oprostile su se njegove kolege, opisujući njegovu karijeru kao nedostižnu i neuporedivu.

Na komemoraciji, kojoj je prisustvovala i porodica Živojinovića, koji je u nedelju preminuo u 83. godini, od Bate su se oprostili i brojni ministri Vlade Srbije, gradski funkcioneri i javne ličnosti. Nakon minuta ćutanja, usledilo je podsećanje na bogat stvaralački opus Bate Živojinovaća, uz ocenu da je on svojim ulogama "sebi obezbedio večni život".

Bivši direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović istakao je da je Živojinović odigrao više od 300 uloga u filmovima i TV serijama i da su se svi pitali kako je to uspevao da postigne.

"Bata je snimao više od 10 filmova godišnje u svim republikama bivše jugoslavije i na jezicima svim naših naroda i narodnosti", kazao je Zelenović. On je podsetio i na manje poznatu činjenicu da je Bata Živojinović na početku svoje karijere odigrao i brojne uloge u Beogradskom dramskom pozorištu i da je tada pozorište stavljao ispred filma.
 
Filmski kritičar Božidar Zečević ocenio je da je veličina talenta Bate Živojinovića bila takva da je svaka uloga koju odigra, bez obzira na njenu veličinu, bila glavna, pa makar imala i samo jednu rečenicu. "On je svesno prenebregao veliku svetsku karijeru koja mu se nudila", kazao je Zečević i istakao da je reč o najvećem glumcu u srpskoj i jugoslovenskoj kinematografiji od kada ona postoji.
 
U ime glumaca od Bate Živojinovića se oprostio Lazar Ristovski, koji ga je opisao kao "filmskog viteza" i "večitog dečaka". "Taj večiti dečak bio je i veliki profesionalac, koji je svima želeo da pomogne i rediteljima i glumcima i statistima", rekao je Ristovski.

Velimir Bata Živojinović sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju u 13 časova.   

  • -

    26.05.2016 22:06
    Beleska
    Igramo (nekoliko nasih) stoni tenis u amaterskoj/rekreativnoj ligi ovde u Vankuveru u Kanadi. Vecina igraca iz drugih timova su kinezi (uzgred - daleko su bolji). Par puta su nas pitali da li znamo Batu.

    Film 'Tri' i 'Skupljace Perja' sam pre par godina gledao ponovo na youtube.
    Vecna mu slava I hvala!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.