Jeremić: Srbija će biti blizu pobede

Kandidat Srbije za generalnog sekretara UN Vuk Jeremić rekao je da će Srbija biti blizu pobede u utakmici za naslednika Ban Ki-muna.

On je rekao da će biti tako ukoliko istočna Evropa bude dala svog kandidata i dodao da je kandidatura naše zemlje jedina ispraćena zvaničnim dokumentom, odnosno platformom s 53 konkretna obećanja.

Jeremić je za RTS rekao da će do kraja oktobra biti poznat Banov naslednik, dodajući da će početak izbornog procesa biti u poslednjoj nedelji jula i da će biti održano više krugova glasanja, od kojih je samo poslednji, u oktobru, javan.

Kako je istakao, došlo je do promene u proceduri i prvi put su se kandidati predstavili zvanično u Plenumu Generalne skupštine UN. On je dodao da se nakon saslušanja procedura premešta u Savet bezbednosti koji čini 15 zemalja.

"Po prvi put se zna ko su kandidati i po prvi put su pozvani u generalnu skupštinu UN da predstave svoje programe. Po prvi put postoji vrsta transparetntnosti, koja nije do sada pratila izbor za generalnog sekretara i po prvi put se kaže da je ceo svet jedna celina", rekao je Jeremić.

On je istakao da se izbor vrši u Savetu bezbednosti, te da podleže pravu veta svih pet stalnih država članica -SAD, Rusije, Kine, Velike Britanije i Francuske.

Upitan da li ima naklonost Vašingtona, odnosno da li će mu SAD oprostiti bliskost s Pekingom i Moskvom, Jeremić je istakao da SAD kao jedne od pet stalnih članica Saveta bezbednosti imaju pravo da stave veto, ali da se izjašnjavaju o dokumentu. "Ono što stoji na stolu kada je reč o kandidaturi Srbije je konkretna platforma i 53 stvari koje spremni da sprovedemo u delo ako dobijemo poverenje", naglasio je Jeremić.

Jeremić je kazao da su svih 11 kandidata za naslednika Ban-Ki Muna kavlikifikovani za tu poziciju i istakao da je prednost bivše premijerke Novog Zelanda Helen Klark što je žena, ali da je prema nepisanom pravilu sada red na Istočnu Evropu da da svog kandidata.

  • Bora

    01.06.2016 10:18
    Ako je Helen Klark u prednosti jer je žena,
    a red je da sekretar bude neko sa Istoka Evrope,
    zar onda prednost nad ovom spodobom nema Vesna pusić?
  • Vlada

    31.05.2016 13:07
    ---
    Vuku Jeremiću je rat u glavi. Očigledan psihiloški debalans. Mesto gen. sek. UN nije mesto ratnog generala, to neka mu neko objasni!
  • Triciklista

    31.05.2016 09:53
    Koji seljacki pristup stvarima kao sto je mesto generalnog sekretara UN. Utakmica i pobede, koga pobedjuje, ceo svet? To nije nikakvo takmicenje vec protokolarno mesto i ukazano poverenje i cast.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija