Suđenje stečajnoj mafiji košta građane 40 miliona evra

Suđenje stečajnoj mafiji, koje plaćaju građani Srbije, traje već deset godina, a troškovi su prevazišli desetine miliona evra.
Suđenje se nastavlja sutra, a od prvobitnih 48 osumnjičenih, još šestoro je ostalo na optuženičkoj klupi.
 
Procene su da će do okončanja suđenja sam proces koštati oko 40 miliona evra. Troškovi suđenja su već sada dvostruki u odnosu na štetu za koju su optuženi. U istrazi se odustalo od 14 osumnjičenih, pa je od 34 optuženih iz novembra 2006. godine, do sada oslobođeno njih 28. Samo odbrana oslobođenih košta preko pet miliona evra.
 
Takođe, građani će snositi naknade za određivanje pritvora optuženima koji su oslobođeni. Od 18 osoba kojima je određen pritvor, 10 ih je pušteno na slobodu. Među njima je Delinka Đurđević, kojoj osim za naknadu za dve i po godine pritvora država mora da isplati i plate za 10 godina koje nije primala kao sudija. Ona je nedavno vraćena na posao sudije Trgovinskog suda.
 
Najviše novca, 25.741.500 dinara, isplaćeno je Mladenu Stojčiću i Mirjani Perišić, ali i Jasmini Kojić koja je dobila 19.467.000 dinara.
 
Komisija Ministarstva pravde u poslednje dve godine nudi naknadu za nematerijalnu štetu zbog neosnovanog pritvora do 20 evra po danu pritvora. Ukoliko je stranka nezadovoljna, može da pokrene postupak pred sudom. Sudska praksa je različita i nekada su naknade i nekoliko stotina evra za dan. To znači da bi Delinka Đurđević mogla da dobije najmanje 18.000, a najviše 200.000 evra.
 
Ono što su već platili građani su radni sati koje su sudije i tužioci, kao i zatvorsko osoblje, potrošili tokom 10 godina radeći na ovom predmetu. Prema podacima koje su "Blicu" dostavili istražitelji, samo tajno praćenje i prisluškivanje osumnjičenih koštalo je više od pola miliona evra.
 
Visoku stavku na ukupnom računu predstavljaju brojna finansijsko-ekonomska veštačenja, kao i nekoliko građevinskih. Posebna stavka su pojavljivanje veštaka na sudu, čiji iznos još niko nije izračunao. Takođe, konačnom računu bi mogli da se dodaju odštetni zahtevi koji će zbog oslobađajuće presude ostati neisplaćeni. Tako je Poštanska štedionica tražila 909 miliona dinara i skoro 3.685.000 evra, a "C market" 1,7 milijardi dinara.
 
Troškovi postupka će se najverovatnije uvećati, jer za osam optuženih suđenje kreće ispočetka. Sudeći prema dosadašnjim presudama, oni kojima se još sudi bliži su oslobađujućim presudama ili im preti zastarelost. Izgledno je da će i dodatni troškovi pasti na teret građana.
 
Zbog odugovlačenja samog procesa, ali i oslobađajućih presuda, račun Višeg suda u Beogradu je već bio blokiran u julu i avgustu prošle godine kada je deo oslobođenih tražio isplaćivanje sudskih troškova od 10 miliona dinara. Osim što plate zaposlenima nisu isplaćene, sud tada nije mogao ni da plati stručne usluge advokatima po službenoj dužnosti, sudske veštake, te nije mogao ni da izmiri druge obaveze i dugovanja.
  • Torbica

    09.06.2016 10:23
    Sve Megadens stručnjaci? Da li tužilaštvo ume da radi svoj posao? Ako nisu imali jake dokaze koji ne mogu da se obore na sudu, onda nisu trabali da podižu optužnicu. Ili su trebali da rade na tome da pribave takve dokaze, sigurna sam da ih ima. Večita zajebancija za naše pare.
  • nss

    09.06.2016 08:34
    nss
    kosta nas zivota srpska mafija a pare vise niko i ne broji
  • sremac

    09.06.2016 07:48
    A mi iz Srema hocemo da skinemo vas iz Novog Sada sa grbace., da nam samo u goste dolazite preko Dunava. Jos su stari Rimljani postavili granicu tu, milsite o tome.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija