Kako je slučaj ubijene pevačice pretvoren u rijaliti

Duže od dva meseca srpski mediji bukvalno se iživljavaju nad uspomenom nad ubijenom tridesetrogodišnjom pevačicom Jelenom Marjanović i njenom porodicom.

Ne pamti se da se u pisanju o jednom tako tragičnom događaju otišlo toliko daleko, kao što je u ovom slučaju. Nije mali broj medija koji su pogazili ne samo profesionalne, već i opšte moralne aršine.

Nesrećna žena i njena porodica tema su najprizemnijih i nedokazivih nagađanja, što nesumnjivo ugrožava i samu istragu o zločinu, a da pri tome niko ne pokazuje obzira ni prema detetu koje je za sobom ostavila. Pri tome nadležni ne preduzimaju korake kako bi se zaštitilo elementarno dostojanstvo ubijene, piše Radio slobodna Evropa.

Uz neizostavnu sliku na naslovnicama ubijene Jelene Marjanović iz dana u dan javnosti se kao šokantna otkrića plasiraju najrazličitiji scenariji i pozadina ovog zločina. Pozivanjem na anonimne izvore piše se da je reč o ritualnom ubistvu, sektašenju, vradžbinama. Štampa upire prstom u članove porodice Marjanović označavajući ih kao krivce ili svedoke ubistva.

"Meni ova priča izgleda kao jeza bez kraja i konca", kaže novinarka Tamara Skroza navodeći da joj se na početku činilo da je reč o spinovanju sa političkom pozadinom. "Ja sam početkom aprila kada je sve to krenulo nekako bila uverena da je to skretanje pažnje ljudi sa izbornih tema. Dakle, bolje da razmišljaju o tome ko je ubio Jelenu Marjanović nego da razmišljaju šta će sutra da jedu i ko će od stranaka koje su učestvovale na izborima to da im obezbedi. Međutim, ovo sada traje već dva meseca i zbilja više ne vidim nikakvu svrhu toga izuzev da se bukvalno linčuju i pred svima nama na krstove razapnu članovi porodice Marjanović", kaže Skroza.

Ne ulazeći u ono što bi istraga mogla da pokaže niti u detalje, koji javnosti uostalom nisu zvanično ni poznati, RSE podseća da je još krajem aprila Savet za štampu upozorio da je većina listova u tekstovima o ubistvu pevačice kršila pretpostavku nevinosti i pravo na privatnost. Apeli novinarskih udruženja na poštovanje profesionalizma i kodeksa nisu urodili plodom.

Predsednica Udruženja novinara Srbije, Ljiljana Smajlović kaže da su udruženja uradila ono što su mogla a "da smo sada prepušteni Ministarstvu kuture da kaže da li tu nešto zakonski može da se uradi."

"Kad tabloidi razmišljaju o tome da li da nastave sa tom pričom na naslovnoj strani onda se oni pretpostavljam pridržavaju podataka o prodaji a to izgleda još uvek zanima javnost i drži pažnju javnosti. Tako da ja moram da kažem da nisam preterano iznenađena što se tabloidi više drže do svog komercijalnog uspeha nego do mog moralnog zgražavanja nad njihovom uređivačkom politikom", navodi Smajlović.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Vukašin Obradović, ukazuje da na ovom primeru imamo najdrastičniju pokaznu vežbu veze između policije i medija.

"Činjenica da se u međuvremenu pojavio novi momenat koji baca novo svetlo na ceo ovaj slučaj, a to je da je u jednoj televizijskoj emisiji rečeno da je iz policije dostavljena prepiska izvesne osobe sa suprugom ubijene pevačice, hoću da istaknem da postoji jedan uigran i razrađen sistem između policije i medija koja dostavlja podatke određenim medijima mimo svih zakona i podgrejava ovakve senzacionalističke pristupe", kaže Obradović.

Priču su na svoj način podgrevali i pojedini političari. Ceo tekst Radija slobodne Evrope možete pročitati OVDE.

  • ccccc

    13.06.2016 14:39
    ttttt
    nesposobna policija.
  • Dule

    13.06.2016 13:59
    Novine Politika su najprecenjeniji dnevnik sa ovih prostora, i mogu se okarakterisati kao Informer za intelektualnu elitu po kolicini netacnih informacija koje dostavljaju, sa naglaskom na beogradopoklonstvu. Izvinjavam se sto izlecem iz teme ove vesti, jednostavno me nervira sto list sa tradicijom tako ocajno pise.
  • Mirela

    13.06.2016 13:07
    Vucic da kaze ko je ubica. Javno je rekao pre izbora da policija uskoro hapsi ubicu. Zasto niko nesme da pitanja ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.