Srbija zemlja jeftine radne snage

Zahvaljujući rešenjima iz aktuelnog Zakona o radu, Srbija je danas prepoznatljiva kao zemlja jeftine radne snage, istakao je potpredsednik Samostalnih sidnikata Srbije Duško Vuković.
Prema njegovim rečima, fleksibilizacija u oblasti radnog zakonodavstva se u praksi izjednačila sa eksploatacijom i stvorila strah zaposlenih za svoja radna mesta što ih demotiviše da se sindikalno organizuju. 
 
"Zakon o radu umnogome smanjuje radnička prava i pospešiće stvaranje velikih socijalnih nejednakosti u društvu. Jedna od negativnih odredbi Zakona o radu jeste produžetak rada na određeno na dve do tri godine, kao i određivanje minimalne zarade na štetu zaposlenih. Podaci pokazuju da su poslodavci oberučke prihvatili povlastice koje im je vlast omogućila pa je tako 60 odsto novozaposlenih angažovano na određeno, a svega jedna petina radnika je primljena u stalni radni odnos", poručio je Vuković.
 
Govoreći o lošem ekonomskom položaju ljudi koji žive od svog rada, Vuković je istakao da je prosečna plata jedva dovoljna za dve trćine potrošačke korpe, što je ocenio kao nešto ispod svakog ljudskog i radničkog dostojanstva.
 
Sa njegovom kritikom zakonskog okvira složio se i Zoran Ristić iz Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost".
 
"Strategija Vlade izražena kroz Zakon o radu je apsolutno pogrešna, jer je smanjila prava radnika a Srbiju pretvorila u zonu jeftinog rada. Zbog takozvane fleksibilizacije radnici, uplašeni za svoju egzistenciju, prinuđeni su da prihvataju niska primanja, prekovremeni rad koji im nije plaćen i niz drugih mera koje snižavaju njihova prava", istakao je Ristić dodavši da Zakon o radu nije rešio nijedan od vitalnih problema uključujući tu i rad na crno.
 
Samostalna savetnica u Sektoru za rad Ministarstva za rad i socijalna pitanja Ivana Nikolić tvrdi da je novi zakon usklađen sa tekovinama Evropske unije. Ona je dodala da je u pripremi set zakona iz oblasti radničkog zakonodavstva, među njima i novi Zakon o radu koji treba da bude usvojen do 2018. godine. Prema njenom mišljenju, zakonska rešenja će pospešiti rast investicija, povećati zaposlenost, stvoriti bolje uslove za rad i na adekvatniji način štititi interese zaposlenih.
 
Profesor Ekonomskog fakulteta Mihail Arandarenko naveo je da je u periodu od 2004. do 2012. godine zaposlenost u Srbiji pala za 25 odsto, a da se od 2013. godine beleži rast zaposlenosti.
 
"To se može smatrati samo malim oporavkom. Naime, s obzirom na smanjenje plata i penzija, ogromnog zaduženja građana, visokih kamatnih stopa, jedan deo nezaposlenih je jednostavno morao da pronađe bilo kakav posao. Najbolji primer za to je podatak da je porastao broj onih koji su spremni da rade i za platu nižu od 20.000 dinara", naglasio je Arandarenko.
 
Kako kaže predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković, poslodavci u Srbiji opterećeni su brojnim nametima, a obaveze koje im se nameću sa druge strane ne prate nivo privrednog razvoja u zemlji, što im otežava rad kroz povećanje troškova.
 
"Strani poslodavci zapošljavaju radnike u većoj meri, ali im daju male plate koje ne mogu da pospeše potrošnju, što za zemlju nije dobro", zaključio je Atanacković.
  • Ložač

    16.06.2016 04:17
    "Predragg
    Zemlja besplatne radne snage..."

    Uz subvencije.
  • Predragg

    15.06.2016 19:47
    Zemlja besplatne radne snage...
  • Milijano

    15.06.2016 16:36
    @nss
    ako mislis na Severnu Koreju ok, jer je Juzna drzava za pozeleti, jos malo nezaposlenost u Srbiji nece ni postojati ali plate vise nece biti ni srpske vec ce biti kineske, za sve to treba zahvaliti rusofilskoj politici naseg voljenog velikog vodje

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija