Povređeni turisti lete večeras iz Niša, osataje samo teško povređena Slovakinja

Ministar unutrašnjih poslova i potpredsednik Vlade Slovačke Robert Kalinjak izjavio je da će tokom večeri svi turisti iz Slovačke i Češke, osim slovačke državljanke koja je teško povređena u saobraćajnoj nesreći kod Aleksinca, vanrednim letom otputovati iz Niša.

Kalinjak je posle posete povređenim turistima rekao da će oni koji su zbrinuti posle udesa na autoputu, otputovati iz Niša u Slovačku vanrednim letom koji je obezbedilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Slovačke.

On je dodao da je stanje pedesetpetogodišnje Slovakinje bolje i da ona više nije životna ugrožena, ali da zbog povreda još nije moguće da bezbedno bude prebačena u domovinu. Kalinjak je rekao da su u toku pripreme za prevoz posmrtnih ostataka nastradalih putnika.

Ministar unutrašnjih poslova Slovačke zahvalio je Ministarstvu zdravlja, Ministarstvu unutrašnjih poslova i svim pojedincima i institucijama koje su pružile pomoć putnicima koji su preživeli saobraćajnu nesreću.

Pet osoba je poginulo, a 14 povređeno kada je slovački autobus sa turistima rano jutros sleteo sa kolovoza na auto putu Niš - Beograd, kod Aleksinca.

Nesreća se dogodila rano jutros oko 3.30h na delu auto puta u visini sela Bobovište, oko kilometar od skretanja za Aleksinačke rudnike.

Svi povređeni su odmah zbrinuti, dok je petoro putnika ostalo zarobljeno ispod prevrnutog autobusa. Stradale su dve Čehinje i trojica Slovaka.

Direktor Kliničkog centra u Nišu Miodrag Lazić kaže da je kod njih primljeno 14 povređenih, od kojih jedan teže, a 12 se vode kao lakše povređeni. "Jedan putnik je zbrinut sa teškim povredama grudnog koša i on je primljen na odeljenje grudne hirurgije Urgentnog centra. Primili smo i dete koje je upućenio na dečju hirurgiju i ono je lakše povređeno, tako da neće biti zadržano u bolnici", rekao je direktor KC Niš Miodrag Lazić.

Među povređenima je osmoro čeških turista. "Do informacija dolazimo postepeno. Povređeno je osmoro Čeha, smešteni su u razne bolnice. Povrede su lakše, nikome od njih nije ugrožen život. Većinu će već danas pustiti iz bolnica", kazala je portparolka češkog MIP-a Mihaela Lagronova.

U aleksinačkoj bolnici nalazi se osam pacijenata i njihovo stanje je za sada stabilno.

U slovačkom autobusu koji se vraćao sa Krfa bilo je 29 putnika i dvojica vozača. Najmlađi putnik ima 15 godina.

Slovačko Ministarstvo inostranih poslova sazvalo je krizni štab i šalje u Srbiju psihologe da se nađu turistima i povređenim, uglavnom starijim bračnim partnerima, čije letovanje je tako tragično završilo.

Za sada nije poznato da li je vozač sa 15 godina iskustva zaspao ili su neki drugi razlozi uticali da skrene sa puta. Činjenica je da se nesreća dogodila na ravnom delu puta i da nije bilo ometanja autobusa od strane drugog vozila. Takođe, alkotestom je utvrđeno da on nije u sebi imao alkohola.

  • Nišlija

    21.06.2016 22:02
    Povredjenima želim brz oporavak. Verujem da su u sigurnim rukama jer lekari iz KC Niš su odlični stručnjaci.
    Srećan let sa "Konstantina"!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.