Ko kontroliše crkvene račune i kako SPC dobija državni novac

Država Srbija je iz budžeta od 2002. do danas izdvojila najmanje 88 miliona evra za potrebe svih crkava i verskih zajednica, piše Insajder.

Trošenje novca koji im je dodeljen iz budžeta moraju da pravdaju, ali istovremeno nemaju nikakvu obavezu da objavljuju izveštaje o tome kako troše i koliko zarađuju od, primera radi, verskih usluga kao što su krštenja, svadbe, pa i sahrane, za koje ne postoje zvanične "tarife", a u javnosti je malo poznato, primera radi, to da i SPC u vlasništvu ima najmanje jednu firmu.

Od 88 miliona evra, koliko je prema našem istraživanju samo iz republičkog budžeta izdvojeno za crkve i verske zajednice od 2002. godine, deo novca odlazi na penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje sveštenika i verskih službenika. Budžetska sredstva namenjena su i za podršku sveštenstvu i monaštvu na Kosovu i Metohiji, ali i doprinos teološkom obrazovanju sveštenika, gradnji verskih objekata.

Budžetska linija 481, odnosno zajednička kasa, iz koje se finansiraju crkve, je ista ona iz koje se izdvaja za nevladine organizacije, sportska udruženja, političke partije, Crveni krst. Crkve i verske zajednice su često među onima koje dobijaju najviše novca iz ove linije.

Tako je u budžetu za 2015. za budžetsku liniju 481 bilo opredeljeno nešto više od šest milijardi dinara. Najviše novca otišlo je za finasiranje sporta (oko 1,8 milijardi), zatim za crkve i verske zajednice (987.168.000) i političke stranke (802.410.000). Po ovoj budžetskoj liniji Crveni krst je u 2015. dobio 300 miliona dinara.

Kako je za Insajder.net rečeno u državnoj Upravi za saradnju s crkvama i verskim zajednicama, ova institucija detaljno kontroliše trošenje novca koji se za crkve izdvaja direktno iz budžeta, a izveštaj o izvršenju budžeta svake godine šalju Vladi Srbije.

Na pitanje da li postoji jedinstven, sveobuhvatni izveštaji o tome na šta su tačno verske zajednice potrošile novac iz budžeta, u Upravi nam je rečeno da takvu vrstu dokumenta nemaju. Međutim, kako je objasnio direktor Uprave Mileta Radojević, svako finasiranje se vrši preko konkursa, koji su brojni, i da verske zajednice imaju obavezu da podnesu izveštaj i pravdanje na šta su tačno potrošena sredstva, kao i uplatnice i račune.

Crkve i verske zajednice u Srbiji pored toga što se finansiraju direktno iz budžeta, sredstva obezbeđuju i kroz donaciju i iz sopstvenih prihoda od raznih crkvenih i verskih usluga. Za te delatnosti crkva ima brojne zakonske olakšice. Tako prema Zakonu o računovodstvu iz 2013, ali i predhodnih zakonskih mera, crkve i verske zajednice nemaju nikakavu obavezu da objavljuju finansijske izveštaje.

Više o tome na koji način zarađuje i pravda zarađeni i potrošeni novac Srpska pravoslavna crkva, pročitajte na sajtu Insajdera.

  • Zoran

    15.04.2020 11:19
    Bog
    Crkve postoje raznorazne, stvorio ih covek. U Boga verujem, nosim ga u sebi. Crkve su leglo raznog kriminala i razvrata.
  • Kaligula

    24.06.2016 01:46
    Evo samo jedan logicni rezon za one koji se vredjaju na pomen crkve.
    Za 14 godina sta je to crkva uradila na duhovnosti naroda? Zdravlju naroda? Bilo cemu svog naroda? Osim sto je stancala nove crkve i kupovala luksuzna kola?
    Sa 88 miliona mogli smo obnoviti bolnice, pomoci ugrozenima od poplava, logicno bi bilo da se odreknu svakog dinara shodno veri. Ali ne, oni su institucija ko i svaka druga u ovoj drzavi. I jos sire zablude gde stignu...

    Ne kazem ja da je crkva nesto najgore nego ljudi koji je vode, nikakva razlika u komparaciji sa politicarima - samo potonji mlooogo vise kradu....
  • /

    23.06.2016 22:42
    /
    ovih dana za medije puno ulaze rt a ne drzava

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.