Država štiti mlekare, ali stradaju voćari?

Vlada Srbije pripremila je odluku o produženju prelevmana za uvoz mleka i mlečnih proizvoda do kraja godine.

Ipak, kako tvrdi izvor Blica iz Vlade Srbije, još uvek se ne usvaja ova odluka jer postoje naznake Evropske unije da bi, ako prelevmani na mleko opstanu, Brisel mogao da donese kontrameru da privremeno zabrani uvoz srpskog sezonskog voća.

Tehnička vlada će zbog toga tek u fotofinišu odlučiti da li će produžiti prelevmane koji ističu 30. juna, odnosno kako će zaštititi srpske mlekare, a da pri tom ne stradaju srpski voćari. Do tada srpske vlasti vode intenzivnu komunikaciju sa administracijom EU, kako bi odobrovoljile da ne primeni kontramere koje bi mogle da nas koštaju 325 miliona evra godišnje, koliko se procenjuje da bi se zaradilo izvozom smrznutog i svežeg voća.

Izvor Blica kaže da su srpske vlasti na velikim mukama jer su izložene dvostrukom pritisku - domaćih lekara, koji traže da se produže prelevmani i Brisela, koji insistira da Srbija poštuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koji ne predviđa takav povlašćen status.

"Poslednjih dana stiže pritisak iz Brisela, odakle nam posredno stavljaju do znanja da produženje prelevmana može da dovede do toga da ona posegnu za merom vremenskog ograničenja uvoza našeg sezonskog voća. Pokušavamo da nađemo kompromis, odnosno da EU ponudimo neku vrstu kompenzacije u vidu skidanja carina koje se ne bi odnosile na poljoprivredu, već na neki industrijski proizvod koji je manje značajan za Srbiju", objašnjava izvor ovog lista.

Zvaničan komentar Ministarstva poljoprivrede nije stigao, ali nezvanično je urađena kompletna analitika za Brisel o potrebi važenja prelevmana do kraja godine, uz molbu da se ne primenjuju kontramere.

Stručnjaci se slažu da je moguće očekivati packu ako Srbija produži ovu zaštitnu meru. "Ne bi me iznenadilo da nas EU kazni ograničenjem izvoza u sred sezone našeg voća. Prelevmani su kratkoročna mera. Država proizvođače mora da zaštiti subvencijama, jer bez njih mi poljoprivredu možemo da zadržimo samo u sećanju", kaže agroekonomista Miladin Ševarlić.

  • nepoznat

    29.06.2016 17:13
    glupost
    Bolje da favorizuju voce umesto mleka, jer bez vitamina se ne moze a sve sto u mleku ima postoji u drugoj hrani. Pitajte prave strucnjake iz adekvatnih struka ako ima takvih jos, koji nisu potplaceni.

    Mleko se proizvodi danas u svetu samo radi profita kao jos jedna industrija, kao i proizvodi od mleka ali nije neophodna hrana, ako bi se ostala osnovna hrana normalno i dovoljno proizvodila!
  • Observer

    28.06.2016 09:15
    Automobili
    Zato dajemo pare za dubioznu proizvodnju automobila. Domaćinima i političarima u bogatim zemljama je odavno jasno da je stalno kurentna roba HRANA. Bez automobila se može živeti i bez ostalog luksuza. To je njihova fabrika i tu su uložili i ulažu kapital, zadržavaju ljude u ruralnim sredinama i imaju rezervu strategijskih proizvoda. Štite svoje seljake, a povećanje proizvodnje planiraju tako, što će da izvoze hranu po dampinškim cenama, da bi uništili proizvodnju u zemljama, koje vode političari sa školom za naivne sobarice.
  • Analitičar

    28.06.2016 05:58
    Sankcije Rusiji su stvorile višak subvencionisanih poljoprivrednih proizvoda u EU, sa kojim ne znaju šta će.I zato su smanjili cene.Trapist koji je u Mađariji bio 600 din danas možete naći za 320din (Nemački).Ako za 1kg sira treba 10l mleka, realna cena 1l mleka je 32 din.I to kvalitetnog, a ne da krave piju vodu iz kanala DTD i pasu travu pored puta (teški metali) pa daj 23 din otkupnu i 75 din za litru u prodavnici.A i ono iz EU je pitanje modifikovanih hibrida, antibiotika i sl.Siromašna Srbija ne podržava sankcije Rusiji tako da je laka meta za manipulacije i ucene.Hoćeš u EU, poštuj evropske vrednosti, a ne da se ritaš dok te seksuju rvati i englezi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.