Više od 15 miliona ide na plate bivših poslanika

Za plate bivših poslanika iz prethodnog saziva, tokom naredna tri meseca biće izdvojeno najmanje 15,3 miliona dinara.
Do sada je stiglo 68 zahteva narodnih predstavnika koji nisu dobili mandat u novoj skupštini, a žele da nastave da primaju zaradu u parlamentu i sledeća tri meseca, na šta, po zakonu, imaju pravo. Oni će za to vreme dobijati osnovnu poslaničku platu, koja iznosi oko 75.000 dinara, i neće imati paušal. Uslov da bi ostali na platnom spisku jeste da nemaju radno mesto koje su "zamrzli" pre uzimanja poslaničkog mandata i da ne stiču pravo na penziju.
 
Zahtev za stalni posao u Narodnoj skupštini u novom sazivu podnelo je do sada 139 poslanika. Za njihove zarade mesečno će se izdvajati oko 15.290.000 dinara, jer njihova primanja, pored plate, uključuju i paušal od 35.000 dinara.
 
Ove brojke nisu konačne, jer će se sastav parlamenta promeniti posle formiranja vlade, kada se očekuje da određeni broj poslanika iz vladajućih partija podnese ostavke ukoliko postanu ministri ili dobiju pozicije državnih sekretara ili službenika u ministarstvima. Pored toga, Administrativni odbor je formiran tek prošle nedelje, pa se očekuje da će zahtevi tek sada stizati.
 
"Obično je potrebno od dva do tri meseca od konstituisanja da se skupštinski sastav "ustali". Tek tada ćemo imati jasnu sliku o broju poslanika i novcu koji treba izdvojiti za njihove zarade", kažu u Skupštini.
 
U prošlom sazivu 49 "penzionera"
 
Posle izbora 2014. godine, na platnom spisku ostalo je 49 bivših poslanika. Na ime te pogodnosti njima je isplaćeno ukupno 11,1 milion dinara. Dve godine ranije, za ovu privilegiju prijavilo se 87 skupštinara, a iz budžeta je izdvojeno 39 miliona dinara.
  • Red bi bilo

    29.06.2016 11:04
    Da napišete imena tih poslanika. Gradjani bi voleli da znaju.
  • Pravednik

    29.06.2016 08:14
    Strašno
    Šta rade "ljudi" bez trunke morala u sebi! Materijalno na birou je u visini minimalne zarade, a oni sebi punu platu!
    Dabogda im išlo na sanduk!
  • Birač

    29.06.2016 07:34
    Zar ti poslanici nemaju svoje zanimanje i prihod od koga žive kad ne rade kao poslanici?
    Zar je u ovoj zemlji socijalna kategorija biti poslanik? Traže extra socijalnu pomoć u vidu primanja i nakon isteka mandata? Sramota!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.